Leerplichtambtenaar

Jij bent voornamelijk actief binnen het primair-, voortgezet onderwijs en waar nodig breder inzetbaar in het middelbaar beroepsonderwijs. We zoeken echt een allrounder op het gebied van leerplicht. Leuk, want je hebt feeling met deze groep kinderen, opvoeders en jongeren.

Dienstverband/urenEen jaar met mogelijkheid tot vast dienstverband /32 uur per week
Werk- en denkniveauHbo
SalarisMaximaal € 4.752,- (schaal 9) 
AfdelingSociaal Wijkteam, team leerplicht/ Doorstroompunt
VacaturehouderGeraldine IJzerman
Sluitingsdatum15 juli 2024

Je team

Het team Leerplicht/ Doorstroompunt zet zich in voor kinderen en jongeren in Zwolle en de Doorstroompunt -regio IJssel-Vecht. Onze missie is het beschermen van het recht op onderwijs en ontwikkeling voor álle kinderen en jongeren van 5 tot 23 jaar. Het team ziet daarom toe op de naleving van de Leerplichtwet en de Doorstroompunt-wetgeving om te voorkomen dat kinderen en jongeren uitvallen en langdurig verzuimen. Met een startkwalificatie op zak, hebben zij meer kans op een zelfstandig leven.
Het team Leerplicht/ Doorstroompunt, de vijf Sociale wijkteams en een backoffice vallen onder de afdeling Sociaal Wijkteam.

Dit doe jij

Jij bent voornamelijk actief binnen het primair-, voortgezet onderwijs en waar nodig breder inzetbaar in het middelbaar beroepsonderwijs. We zoeken echt een allrounder op het gebied van leerplicht. Leuk, want je hebt feeling met deze groep kinderen, opvoeders en jongeren. Je gunt hen een goede plek in de maatschappij en daar kan een startkwalificatie bij helpen. Dat is je visie en daar maak jij je hard voor. Door je gedrevenheid en prettige manier van communiceren weet je kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers te infomeren en te enthousiasmeren van het belang van onderwijs.
Je bent actief aan de 'voorkant' om tijdig te signaleren welke kinderen, jongeren tussen wal en schip dreigen te vallen. Voorkomen is beter dan genezen. Daarbij werk je aan een goede samenwerking met de scholen en met verschillende professionals, onder meer in ondersteuningsteams op scholen, jongerenwerkers en de Sociaal Wijkteams. Je krijgt op die manier veel informatie over een casus, waardoor je je een goed beeld kunt vormen van de jongere en zijn omgeving en doordringt tot de kern van het probleem.
We gebruiken de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) om de jongere weer tot leren te krijgen. Jij kent deze methode of krijgt deze snel onder de knie.

Interventies werken goed

Maar liefst 76% van de jongeren verzuimt in Zwolle niet meer na één interventie. Daarom grijp je snel in als jongeren niet op school komen. Je gaat in gesprek met jongeren en hun ouders om te achterhalen wat er speelt. Als het nodig is, leg je lijntjes met de wijkteams of hulpverleners. Het is fijn dat je een uitgebreid netwerk hebt, waarop je terug kunt vallen. Een belletje is snel gepleegd. Je collega's zijn - net als jij - van de creatieve oplossingen en denken graag mee. Een essentieel onderdeel van het hele traject is het maken van heldere afspraken met jongeren en ouders. Je wijst hen op de consequenties als afspraken niet worden nagekomen.

Voorlichting

Bij preventie hoort voorlichting aan jongeren, ouders en scholen. Als contactpersoon van meerdere scholen adviseer je bijvoorbeeld schooldirecteuren over de wet- en regelgeving op het gebied van leerplicht en ben je sparringpartner bij signalen van verzuim. Je signaleert niet alleen individuele 'gevallen' van verzuim, maar ziet ook algemene trends die je inbrengt in ons team.

Dit ben jij

Je hebt een Hbo werk- en denkniveau en een opleiding op sociaal-agogisch of sociaaljuridisch gebied. Ervaring op het gebied van leerplicht/ Doorstroompunt is een pré. Op dit moment heb je een soortgelijke baan, bijvoorbeeld in de sociaal-agogische sector. Je hebt ook een diploma vakopleiding Leerplichtambtenaar. Zo niet, dan krijg je bij ons de kans om een relevante opleiding te doen.
Het is voor jou belangrijk om tot een oplossing te komen en ziet de wetgeving als een kader, waarbinnen je altijd mogelijkheden ziet samen met collega's, ouders, jongeren, scholen en ketenpartners. Een jongere die weer met plezier aan het leren slaat. Daar word je blij van.
Je kunt goed schakelen tussen de verschillende rollen die je hebt als Leerplicht-consulent/Doorstroomcoach. De ene keer ondersteun je als verzuimadviseur, de andere keer treed je op als mediator en soms als handhaver.
Je kunt je inleven in mensen en communiceert helder op elk niveau. Je draait niet om de hete brij heen, maakt duidelijke afspraken en weet altijd een positieve wending aan een gesprek te geven.
In Zwolle word je omarmd door een fijn team dat elkaar inhoudelijk en mentaal ondersteunt. Je vindt het leuk om met je collega's te brainstormen over ontwikkelingen in je vakgebied en over de koers van ons team. Wij willen altijd beter worden en zijn continu in beweging. Die dynamiek (en soms een beetje chaos) houd je scherp.

Dit bieden wij

Een salaris van maximaal € 4752,- (maximum schaal 9) bruto per maand bij een volledige werkweek van gemiddeld 36 uur per week. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarnaast ontvang je 17,05% van je salaris in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB) waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.
Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling en horen graag hoe jij dit ziet. In Zwolle werken we hybride, maar in deze functie is aanwezigheid op school of op kantoor met je collega's ook van belang. We hebben een budget voor je beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de 'zaak'. Het Stadskantoor is trouwens makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
Je krijgt een jaarcontract met zicht op een vast contract en werkt 32 uur per week.

Zwolle, #hartstad en organisatie

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op 'kwaliteit van leven'. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig.
We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen. In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze vacature. Mail met het secretariaat swt: secretariaat.swt@zwolle.nl

Solliciteren

Solliciteren kan tot en met maandag 15 juli 2024, alleen door middel van de sollicitatieknop op werken voor zwolle. De gesprekken zijn gepland op dinsdagochtend 23 juli 2024. Misschien kun je hier al rekening mee houden in je agenda.

Waarom zou jij voor Zwolle willen werken?

Om ook blij te worden van jouw inzet voor onze mooie stad! Lees de verhalenexterne-link-icoon van onze collega's en de diverse redenen waarom zij blij worden van hun werk voor Zwolle.