Galerijgraven

Steeds meer mensen willen bovengronds worden begraven. In Zuid-Europese landen is dit gebruikelijk, in Nederland is deze manier van begraven nog vrij uniek. De gemeente Zwolle biedt de mogelijkheid om begraven te worden in een galerijgraf. Dit is een nis die in een fraai vormgegeven muur verwerkt is. Een galerijgraf is een alternatief voor mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om onder de grond te worden begraven of te worden gecremeerd. De galerijgraven bevinden zich op begraafplaats Kranenburg.

Kranenburg

Op begraafplaats Kranenburg vindt u bijzondere vogels, bloemen, bomen en meer dan 500 verschillende planten. Kranenburg is niet alleen een begraafplaats. Het is ook een prachtig park waar u wandelend of zittend kunt genieten van de mooie natuur. Op Kranenburg zijn, achter het uitvaartcentrum, negentig galerijgraven gerealiseerd. Mogelijk wordt dit in de toekomst uitgebreid naar 360.

Persoonlijk

Een graf is heel persoonlijk. Het is een plek waar je naar toe gaat als je een overleden dierbare wilt bezoeken. Een galerijgraf kunt u net als een ‘gewoon’ graf persoonlijk laten maken. Ze zijn inclusief een antracietkleurige sluitsteen. U mag, onder bepaalde voorwaarden, zelf bepalen welke belettering en symbolen u op deze steen wilt laten aanbrengen. Een foto op de sluitsteen is ook mogelijk. Daarnaast mag u voorwerpen laten bevestigen aan de steen, bijvoorbeeld een vaasje of een lantaarntje. U kunt hiervoor contact opnemen met een steenhouwerij. Zij helpen u graag verder. U hoeft geen vergunning aan te vragen voor het ontwerp van de sluitsteen.

Bijzetten

In een galerijgraf kunt u één kist laten bijzetten. Als u wilt mag u ook een urn in het graf zetten.

  • Dat kan alleen in een leeg graf of tegelijk met het bijzetten van een kist. Dit betekent dat als er een urn in een galerijgraf is geplaatst, u later nog een kist of een tweede urn in hetzelfde graf mag bijzetten. Andersom is helaas niet mogelijk.
  • Als een kist is geplaatst in een graf, mag deze later niet meer geopend worden voor het bijzetten van een urn. In een galerijgraf mag u naast een kist niet meer dan twee urnen bijzetten.

Tarieven

De galerijgraven op Kranenburg worden voor de volgende huurperiode uitgegeven:

  • 20 jaar huur                                         
  • 30 jaar huur                 
  • 40 jaar huur                             
  • 50 jaar huur                             
  • Onbepaalde tijd

Hiermee krijgt u het recht om een dierbare voor die periode te begraven in het galerijgraf. Uiteraard kunt u daarna de periode weer verlengen. Op de pagina Leges begraafplaatsrechten vindt u tarieven voor grafrechten.

Naast het grafrecht, betaalt u ook voor het onderhoud van het galerijgraf          

Reserveren

U kunt een galerijgraf reserveren. Hiervoor betaalt u eenmalig reserveringskosten. Daarna ontvangt u jaarlijks een nota voor het gereserveerd houden van het graf.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van Burgerzaken van de gemeente Zwolle, via telefoonnummer: 14038 (5 cijfers).