Foto van wethouder Arjan Spaans en meewerkend voorman Martijn Westerbeek (ROVA) bij de maai-tractor

Maaien voor meer natuur op de Nationale dag van de biodiversiteit!

22 mei 2023
Homepage

Het is vandaag Nationale dag van de biodiversiteit, een mooi moment om stil te staan bij de bermen in Zwolle. De komende 10 weken worden alle bermen in de gemeente weer gemaaid, zodat ze in de zomer, op het moment dat de insecten de nectar het meest nodig hebben, vol bloeiende bloemen staan. Wethouder Arjan Spaans van Duurzame Stadsontwikkeling gaf vandaag het startsein voor het nieuwe maaiseizoen langs de Westenholterallee.

De vele bloemen en kruiden die in de bermen bloeien, zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. Een verscheidenheid aan bloemen zorgt voor een verscheidenheid aan insecten. Om de bermen in bloei te krijgen moeten deze op vaste momenten in het jaar gemaaid worden, dan ontwikkelen de bijzondere planten die daar groeien zich het beste. “Soms kan het betekenen dat minder bijzondere bloemen op dat moment al wel bloeien. Maar door nu al zo vroeg te maaien halen we de groeikracht uit het gras waardoor bloeiende planten juist meer ruimte krijgen,” vertelt Martijn Westerbeek, meewerkend voorman bij ROVA.

Verschralen

De bermen zijn bedoeld om overzicht te houden in het verkeer, dus dat maakt maaien noodzakelijk. Door ieder jaar twee keer te maaien en het maaisel af te voeren, raakt de bodem een beetje uitgeput. Dat heet verschralen. Wethouder Spaans: “In Zwolle maaien we op sommige plekken al 50 jaar volgens het verschralingsprincipe. Doordat we al zo lang maaien, zie je op veel plekken veel bloemen staan. In Zwolle hebben we ook veel zeldzame bloemen en kruiden zoals de kievietsbloem, die ook wel Zwolse tulp wordt genoemd. En de steenanjer, ook bekend als Zwolse anjer. Dat die zeldzame bloemen Zwols worden genoemd is niet voor niets: voor Nederlandse begrippen zijn ze zeldzaam maar hier in Zwolle komen ze gelukkig veel voor. Dat is mooi voor het buitengeluk van de Zwollenaren.”

Wanneer maaien

Op de website www.zwolle.nl/maaien is te zien waar en wanneer er gemaaid wordt. Op de maaitijdstippenkaart is goed te zien dat de maaiploeg altijd verschillende weken in de wijk aanwezig is. ROVA maait namelijk op verschillende tijden door de stad en maait nooit alles in één keer helemaal kaal, zo blijft er altijd voedsel en schuilgelegenheid voor insecten beschikbaar. Ook laten we iedere maaibeurt ongeveer een pluk van 10% van de bloemen staan ten gunste van de insecten. 

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle