FAQ Maatregelen binnenstad

In de binnenstad zijn er 3 tijdelijke pop-up fietsenstallingen:

  • Op het Rode Torenplein
  • Op het Grote Kerkplein
  • Bij het Kerkbrugje aan de kant van het centrum

Daarnaast zijn er ook de bestaande fietsenstallingen.

Parkeer uw fiets zoveel mogelijk in de fietsenstallingen. De stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat zijn fietsvrij gemaakt en er geldt hier een parkeerverbod voor fietsen. Hier wordt op gehandhaafd.

Alle bovenstaande maatregelen gelden nu al. Er kunnen maatregelen bijkomen of wijzigen. Let daarom op de aanwijzingen op de borden (wanneer nodig staan er tekstkarren bij de Sassenpoort, de Melkmarkt/Jufferenwal en de Diezerpoorterplas) en van de verkeersregelaars.

We kunnen nu nog niet zeggen hoe lang de maatregelen gaan duren. Dat hangt af van de ontwikkelingen en regelgeving vanuit de Rijksoverheid rondom het coronavirus.

Horecaondernemers hebben de vrijheid gekregen om de openbare ruimte tijdelijk anders in te delen, bijvoorbeeld door trottoirs of parkeerplekken vrij te maken, zodat er meer ruimte ontstaat voor terrassen. Horecagelegenheden op het Bethlehemskerkplein mogen hun terras uitbreiden naar de Sassenstraat. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s. Ook op de Jufferenwal krijgen terrassen meer ruimte. Voetgangers kunnen over een afgeschermd deel van de rijbaan lopen. Terrassen mogen van maandag tot woensdag open blijven tot 1:00 uur. Op de overige dagen is dit tot 2:00 uur. Er geldt geen maximum aantal gasten, en gasten hoeven niet te reserveren.

Regels voor terrassen:

  • Terrashouders zorgen dat hun gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Dat geldt niet voor mensen die een gezamenlijk huishouden vormen.
  • Bij terrassen die naast elkaar liggen zorgen de eigenaren er samen voor dat hun gasten 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • Terrashouders zorgen dat er geen clusters van wachtende en/of vertrekkende gasten ontstaan rondom hun terrassen.

Deze regels gelden ook buiten de binnenstad.

Wanneer u als bewoner of ondernemer van de binnenstad ergens tegenaan loopt, tips heeft of zorgen over hoe bepaalde maatregelen uitpakken in de praktijk, kunt u ons mailen op balansbinnenstad@zwolle.nl. Dit is het mailadres van het platform balans binnenstad dat wij hiervoor hebben opgezet samen met de BBZ, Koninklijke Horeca Zwolle, de politie en het ZwolleFonds/CityCentrum. Dit mailadres is niet bedoeld om overlast te melden waar direct op gereageerd moet worden. Hiervoor kunt u terecht bij de gebruikelijke kanalen.

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het vermijden van drukte en het houden van voldoende afstand. Daarnaast vindt er geregeld controle plaats op het naleven van de extra maatregelen in de binnenstad. Verkeersregelaars en fietscoaches, gastheren en gastvrouwen, politie en handhavers zullen de bezoekersstromen reguleren om de veiligheid in het centrum te waarborgen.

Ja, de tijdelijke maatregelen gelden ook voor inwoners van de binnenstad. Wanneer u in een als autoluw aangemerkt gebied woont, heeft u een brief ontvangen van de gemeente die geldt als ontheffing.

Nee, taxi’s kunnen niet meer binnen het pollergebied komen. De taxistandplaats bevindt zich aan De Buitenkant en aan de Eekwal.

Het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt zijn sinds vrijdag 5 juni autoluw. Het Gasthuisplein wordt vanaf die datum bij de Vijfhoek dagelijks van 12.00 tot 06.00 uur afgesloten voor autoverkeer. Bewoners van de Wolweverstraat en de Nieuwe Markt krijgen een ontheffing. De parkeerplaatsen binnen dit gebied voor minder validen zijn gewoon te gebruiken.
 

Wanneer uw fiets fout geparkeerd staat, kan deze worden verwijderd. U kunt uw fiets dan afhalen bij AFAC. AFAC publiceert de gevonden fietsen op www.verlorenofgevonden.nl met een foto en bijzondere kenmerken. Kijk voor meer informatie ook op www.zwolle.nl/afac.

  • De gehele Melkmarkt en Grote Markt zijn voetgangersgebied geworden. Hier mag je uitsluitend lopend (eventueel met de fiets aan de hand) komen.
  • De stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat zijn fietsvrij gemaakt en er geldt hier een parkeerverbod voor fietsen. Hier wordt op gehandhaafd.
  • Er komen extra pop-up fietsenstallingen op het Rode Torenplein, het Grote Kerkplein en bij het Kerkbrugje aan de kant van het centrum. Daarnaast zijn er ook de bestaande stallingen. Zet uw fiets zoveel mogelijk in de daarvoor bestemde fietsenstallingen.

Er geldt voor voetgangers eenrichtingsverkeer op de Melkmarkt en de Grote Markt. De Melkmarkt is in tweeën gedeeld. Het is wel mogelijk om beide kanten op te lopen. Kijk voor de exacte looprichtingen op de plattegrond.