Picknickbank vormgegeven door Zwolse ontwerpers

Meer ruimte voor creativiteit en cultuur in de stad

06 april 2023
Homepage

Zwolle gaat meer doen met creativiteit en cultuur in de buitenruimte. Dat kan de stad nog aantrekkelijker maken. Daarmee gaat een grote wens van inwoners, ondernemers en mensen uit de creatieve- en cultuursector in vervulling. Want uit gesprekken met hen bleek dat er veel behoefte is om in de openbare ruimte creatief te zijn en te experimenteren.

Tijdelijke creatieve initiatieven

De gemeente biedt daarom meer ruimte aan tijdelijke creatieve initiatieven. Dat wordt ook wel placemaking genoemd. Van die dingen die de stad nog leuker en gezelliger maken. Dingen waar veel mensen plezier aan beleven en die plekken tot leven brengen. Onverwacht, grappig, kleurrijk of confronterend. Bekende voorbeelden zijn pop-uprestaurant Bennies en de picknickbank vormgegeven door Zwolse ontwerpers (2021).

Waar in de buitenruimte?

Er zijn vooral mogelijkheden in de binnenstad, de Nieuwe Veemarkt, het Noorderkwartier en de Spoorzone omdat hier gebiedsontwikkelingen zijn en veel bezoekers komen. Op de website www.zwolle.nl/leukleukleuk staat een uitgebreid overzicht van alle locaties.

In het kort hoe het werkt

Iedereen die een creatief idee heeft voor de openbare ruimte in de stad (zie locaties in het overzicht) kan dat indienen. Medewerkers van de gemeente nemen dan contact op om het idee te bespreken. Zij kijken naar de haalbaarheid en of het past bij het gebied.

Wat doet de indiener zelf?

  • De uitvoering van het idee.
  • Omwonenden betrekken bij het idee. Het is belangrijk om te achterhalen of zij achter het idee staan of niet. De gemeente kan meedenken over de aanpak hiervan en aanwezig zijn bij ontmoetingen.
  • De financiering regelen. De gemeente kan helpen door te kijken of cofinanciering mogelijk is.

Meer informatie

Kijk op www.zwolle.nl/leukleukleuk

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle