Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

U kunt uw voorgenomen huwelijk of partnerschap melden in de gemeente waar u gaat trouwen of uw partnerschap gaat registreren. Dat doet u met het formulier ‘melding huwelijk of partnerschap'. Het formulier vindt u onder het tabblad Aanvraag.

Reserveren

Trouwt u in Zwolle? Dan moet u eerst een afspraak maken bij de Publieksbalie. Hier reserveert u eerst uw trouw- of partnerschapsdatum. Het formulier ‘melding huwelijk of partnerschap’ kunt u dan samen met de kopieën van de legitimatiebewijzen inleveren. U kunt ze ook daarna alsnog digitaal toesturen.

Aanvraag

Het meldingsformulier (zie hieronder) neemt u mee naar de afspraak. U voegt bij:

  • kopie geldig paspoort/id-kaart van u beiden en van uw getuigen.
  • eventueel het formulier Reserveren huwelijke andere locatie (zie hieronder) als u op een eigen gekozen locatie trouwt.
  • eventueel aanvullende documenten: Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u in het buitenland geboren? Hebt u in het buitenland gewoond of bent u in het buitenland getrouwd geweest? Vraag dan op tijd na of er aanvullende documenten nodig zijn. En zoja, aan welke eisen ze moeten voldoen. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voordat u deze documenten in uw bezit hebt.

Getuigen

Bij een huwelijk moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. 2 Tot 4 in totaal dus, niet per partner. Als u geen eigen getuigen wilt, kan gemeente getuigen beschikbaar stellen. Daarvoor betaalt u €27,- per getuige.

Uw getuigen mag ook van buiten Nederland komen. Zij moeten18 jaar of ouder zijn en een geldig legitimatiebewijs hebben. We verwachten wel dat de getuigen Nederlands verstaan. Of dat er iemand aanwezig is die voor ze kan vertalen wat ze moeten doen tijdens de plechtigheid.

Vaststellen identiteit

Voordat de trouwambtenaar het huwelijk sluit, stelt hij de identiteit van u en uw getuigen vast. Hij kijkt dus of u zegt wie u bent. Dat doet hij door in het voorgesprek naar uw identiteitsbewijs te vragen. Vlak voor de huwelijksvoltrekking vraagt hij dat ook aan de getuigen. Vraag dus aan uw getuigen of ze hun identiteitsbewijs meenemen op de dag van het huwelijk.

Geen persoonlijk voorgesprek

Heeft u geen persoonlijk voorgesprek? Dan vraagt de trouwambtenaar voorafgaand aan de ceremonie, aan u en uw getuigen om het legitimatiebewijs te laten zien. Neem daarom uw ID-kaart of paspoort mee op de dag van uw huwelijk. Vraag uw getuigen dat ook doen.

Naamgebruik

Woont u in Zwolle, dan kunt u uw naamgebruik digitaal aanvragen met uw eigen DigiD inlogcode.

Woont u buiten Zwolle, dan kunt u bij uw woongemeente informeren op welke wijze u uw naamgebruik kunt aanvragen.

Melden huwelijk in persoon

Het melden van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap in persoon blijft mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden, zie voor de kosten leges huwelijken.  Het melden kan door telefonisch een afspraak te maken via het nummer 14038.

Op tijd regelen

Als u de melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap hebt gedaan, controleert de gemeente of u voldoet aan de voorwaarden om te trouwen/partneren. Als dat zo is, dan kan het huwelijk of de partnerschap na 14 dagen worden gesloten. Regel de melding van uw huwelijk/partnerschap daarom op tijd. U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding in Den Haag.

Formulieren

Kosten

Een overzicht van alle kosten vindt u op de pagina Leges huwelijken.

Contact

Als u vragen heeft over deze melding neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle