Dieren

Dierenwelzijnsbeleid

De Zwolse gemeenteraad heeft 10 jaar geleden een gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid opgesteld. Belangrijke onderdelen daarvan zijn dat de gemeente het Dierenasiel subsidieert voor de opvang van katten en honden en de Dierenambulance voor het vervoer van zieke en gewonde dieren. 

Daarnaast is er het hondenbeleid. Dierenboerderijen zoals wijkboerderijen en buurtweiden hebben in het beleid een belangrijke educatieve functie voor jonge en oudere kinderen gekregen.

Lees meer

Dierenteam Zwolle

Dierenteam Zwolle is een, in Nederland unieke samenwerking tussen dierenwelzijnsorganisaties, die met elkaar samenwerken, elkaar aanvullen en versterken voor het dierenwelzijn in de gemeente Zwolle. Omdat er vaak een samenhang is tussen dierenwelzijn en mensenwelzijn, werkt het team samen met sociaal-maatschappelijke organisaties.

Lees meer

Dierenorganisaties in Zwolle

Zwols Dierenasiel

Zwols Dierenasiel houdt zich bezig met de opvang van zwerf- en afstandsdieren (honden en katten) binnen Zwolle en voor een aantal omliggende gemeenten.  Het dierenasiel is tevens een kennis- en adviescentrum op het gebied van honden en katten. Het asiel heeft een kleinschalig pension voor honden en katten.

Lees meer

Dier gevonden / dier kwijt / afstand doen

Huisdier vermist

Een huisdier kan weglopen of vermist raken. U kunt ervoor zorgen dat uw huisdier zo snel mogelijk bij u terug kan zijn als u uw huisdier indien mogelijk laat chippen. Zorg dat de chip is geregistreerd met de juiste gegevens van u.

Zo kan bijvoorbeeld de dierenambulance direct contact met u opnemen als uw vermiste huisdier wordt gevonden. Dierenartsen in Zwolle en Zwols Dierenasiel kunnen meer informatie geven over het chippen.

Lees meer

Kinderboerderijen; wijkboerderijen en buurtweiden

Wijkboerderijen bieden wijkbewoners een plek om te ontspannen, te ontmoeten en te leren. Het zijn belangrijke plekken in de stad waar je kennis kunt maken met dieren en waar allerlei natuurlijke en avontuurlijke activiteiten plaatsvinden.

Iedereen van jong tot oud is hier van harte welkom.

Wijkboerderijen

Zwolle heeft vijf wijkboerderijen:

Lees meer

Schaapskudde

Schapen zijn levende grasmaaiers. Deze kuddedieren eten de hele dag door grassen, kruiden en andere planten. Door hun vacht en uitwerpselen zijn schapen goede verspreiders van zaden. Niet alleen plantensoorten, maar ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met het schaap en kunnen zich zo verspreiden.

Op deze manier brengen ze afwisseling aan in de bodem. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke plantengroei in stand.

Lees meer

Honden

Sinds jaar en dag behoren honden tot de favoriete huisdieren van veel mensen.

Honden brengen gezelligheid, zorgen voor lichaamsbeweging, sociale contacten en dat is goed voor de gezondheid. Honden tellen in Zwolle dan ook mee!

De stad heeft speciale voorzieningen voor trouwe viervoeters en hun baasjes.

Daarnaast geldt er een aantal spelregels die de stad voor alle inwoners, met of zonder hond, leuk en leefbaar houden.

 

 

Lees meer