Dieren

Dierenwelzijnsbeleid

De Zwolse gemeenteraad heeft 10 jaar geleden een gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid opgesteld. Belangrijke onderdelen daarvan zijn dat de gemeente het Dierenasiel subsidieert voor de opvang van katten en honden en de Dierenambulance voor het vervoer van zieke en gewonde dieren. 

Daarnaast is er het hondenbeleid. Dierenboerderijen zoals wijkboerderijen en buurtweiden hebben in het beleid een belangrijke educatieve functie voor jonge en oudere kinderen gekregen.

Lees meer

Dierenteam Zwolle

Dierenteam Zwolle is een samenwerking tussen dierenwelzijnsorganisaties. Ze vullen elkaar aan en helpen elkaar, allemaal voor het geluk en de gezondheid van de dieren (dierenwelzijn) in de gemeente Zwolle. Dat is uniek in Nederland.

Omdat het dierenwelzijn vaak te maken heeft met het welzijn van mensen, werkt het team samen met sociaal-maatschappelijke organisaties.

Lees meer

Dierenorganisaties in Zwolle

Zwols Dierenasiel

Logo Zwols dierenasielZwols Dierenasiel houdt zich bezig met de opvang van zwerf- en afstandsdieren (honden en katten) binnen Zwolle en voor een aantal omliggende gemeenten.  Het dierenasiel is tevens een kennis- en adviescentrum op het gebied van honden en katten. Het asiel heeft een kleinschalig pension voor honden en katten.

Lees meer

Dier gevonden / dier kwijt / afstand doen

Huisdier vermist

Een huisdier kan weglopen of vermist raken. U kunt ervoor zorgen dat uw huisdier zo snel mogelijk bij u terug kan zijn als u uw huisdier indien mogelijk laat chippen. Zorg dat de chip is geregistreerd met de juiste gegevens van u.

Zo kan bijvoorbeeld de dierenambulance direct contact met u opnemen als uw vermiste huisdier wordt gevonden. Dierenartsen in Zwolle en Zwols Dierenasiel kunnen meer informatie geven over het chippen.

Lees meer

Kinderboerderijen, wijkboerderijen en buurtweiden

In wijkboerderijen kunnen mensen ontspannen, elkaar ontmoeten en nieuwe dingen leren. Het zijn belangrijke plekken in de stad waar je kennis kunt maken met dieren en mee kunt doen aan activiteiten. Die hebben bijvoorbeeld te maken met de natuur. Of je gaat iets avontuurlijks doen!

Iedereen van jong tot oud is hier van harte welkom.

Wijkboerderijen

Zwolle heeft vijf wijkboerderijen:

Lees meer

Schaapskudde

Schapen zijn levende grasmaaiers. Deze kuddedieren eten de hele dag door grassen, kruiden en andere planten. Door hun vacht en uitwerpselen zijn schapen goede verspreiders van zaden. Niet alleen plantensoorten, maar ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met het schaap en kunnen zich zo verspreiden.

Op deze manier brengen ze afwisseling aan in de bodem. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke plantengroei in stand.

Lees meer

Honden

Voor veel mensen zijn honden hun favoriete huisdieren. Honden brengen gezelligheid en zorgen voor lichaamsbeweging en contact met anderen. Dat is goed voor de gezondheid. Honden tellen in Zwolle daarom zeker mee!

De stad heeft speciale dingen geregeld voor honden en hun baasjes, zoals hondenveldjes. Daarnaast zijn er regels die de stad voor alle inwoners, met of zonder hond, leuk houden. En die ervoor zorgen dat de stad een prettige plek blijft om te wonen. 

Lees meer

Zwolle pakt overlast van ganzen diervriendelijk aan

Zwolle pakt de overlast van ganzen in de stad diervriendelijk aan. De gemeente behandelt de nesten zodat niet alle eieren uitkomen en maakt groene plekken in de stad minder aantrekkelijk voor ganzen. Ook gaat de gemeente meer informeren over ganzen in de stad

Zoals in veel andere steden neemt ook in Zwolle de overlast van ganzen binnen de bebouwde kom toe. Veel mensen hebben last van geluid en poep van de Canadese gans en de grauwe gans. Sommige inwoners zeggen bang te zijn voor agressieve ganzen, met name in de broedtijd en daarna als ze jongen hebben.

Lees meer