Spelregels

Spelregels op een rij

Met behulp van een aantal spelregels willen we Zwolle voor alle inwoners, met of zonder hond, prettig en leefbaar houden.

  • Aanlijnplicht, binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen moeten honden aangelijnd zijn. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt.
  • Opruimplicht, binnen de bebouwde kom dienen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn: hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes.
  • Hier zijn honden niet welkom:
    • Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
    • De voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.

Toezicht

Toezichthouders van de gemeente Zwolle controleren regelmatig of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. Zodra geconstateerd wordt dat een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat moet, maakt de toezichthouder een proces-verbaal op en krijgt de hondenbezitter een boete.