Nederlandse Hanzesteden kiezen voor duurzaam reizen per trein

13 juni 2024
Homepage

De Nederlandse Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Rijssen-Holten, Zutphen en Zwolle kiezen voor duurzaamheid door gezamenlijk per trein naar de Internationale Hanzedagen te reizen. De Hanzedagen vinden van 13 tot en met 16 juni 2024 plaats in Gdansk, Polen. Dit jaar staat de bijeenkomst van alle Europese Hanzesteden in het teken van duurzaamheid en innovatie, met als motto 'Change begins here'.

Gezamenlijk vertrek vanaf station Deventer

Op 13 juni, vroeg in de ochtend, vertrekt het gezelschap dat bestaat uit ruim 70 afgevaardigden in totaal, vanaf station Deventer via Berlijn naar Gdansk. Hiermee onderstrepen zij hun commitment aan duurzame mobiliteit en hopen zij een beweging in gang te zetten die zich verspreidt via Overijssel, Gelderland, Nederland naar de rest van Europa.

Duurzaam reizen voor een duurzame toekomst

De keuze voor de trein boven het vliegtuig laat de inzet zien van de Nederlandse Hanzesteden voor duurzaamheid. De tien uur durende reis benutten de reizigers door een inspirerend programma te volgen waarin naast duurzaamheid ook brede welvaart, handel en economie centraal staan. De bestuurders willen met hun reis het bewustzijn voor duurzame mobiliteit vergroten en een voorbeeld stellen voor andere Europese steden.

Een statement voor nu en de toekomst

Een eenvoudige rekensom laat zien dat de treinreis van Deventer naar Gdansk een CO2 besparing oplevert van 148,5 kg per persoon ten opzichte van een vliegreis. De delegatie van ruim 70 personen bespaart met deze duurzame keuze dus ruim 10.000 kg CO2-uitstoot.

In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) streven de steden naar comfortabele, makkelijke en snelle treinverbindingen binnen Europa. De gezamenlijke treinreis naar Gdansk is een krachtig statement en een oproep aan de Europese Commissie om te blijven investeren in duurzame mobiliteit en een betere spoorinfrastructuur.

Oproep aan de Europese Commissie

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, benadrukt de noodzaak van Europese steun: "De samenwerking tussen de Hanzesteden in Nederland is een mooi begin, maar inzet van Europa is nodig om duurzaam reizen binnen Europa toegankelijker te maken." 

De oproep van de steden en NS aan de Europese Commissie omvat zes concrete punten, waaronder het investeren in spoorinfrastructuur, het vereenvoudigen van het ticketsysteem en het creëren van een gelijk speelveld voor trein en vliegtuig.