Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle
Logo van Gemeente Zwolle dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Zwolle

Nieuwe vastgestelde visie op arbeidsparticipatie

23 oktober 2024
Nieuwsbrief sociaal domein

Voor de zomer stelde de gemeenteraad een nieuwe visie op arbeidsparticipatie vast. Deze visie is in lijn met onze Koers Sociaal Domein 2024-2030 en een aanscherping van de visie die in 2013 werd opgesteld. De keuzes die we in deze nieuwe visie maken, helpen ons om inwoners zonder baan beter naar werk te begeleiden en kwetsbare werknemers beter te ondersteunen.

Deze keuzes vragen wel om een andere manier van werken van ons en van onze partners: nog meer en beter samenwerken, kijkend naar nieuwe trends en naar behoeften van werkgevers maar ook naar de brede context van iemands leven; waarbij we met menselijke maat handelen.

Onze visie

Gehighlighte tekst: In Zwolle kan iedere inwoner meedoen. We vinden dat ieder mens waarde heeft. Het is belangrijk erbij te horen, mee te tellen in de samenleving. We streven ernaar dat zoveel mogelijk inwoners van Zwolle in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, door middel van betaald werk. Dit vergroot de bestaanszekerheid van deze inwoners en versterkt de arbeidsmarkt in de regio Zwolle, waar de krapte aan werknemers de komende jaren zal blijven aanhouden.

Gehighlighte tekst: Arbeidsparticipatie draagt bij aan sociale cohesie en aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Het is goed voor werknemers, werkgevers en de (regionale) economie als mensen op een passende werkplek zitten en inzetbaar blijven. Het geheel van de beschikbare beroepsbevolking en de competenties van die inwoners is belangrijk voor de arbeidsmarkt en de regio. 

Gehighlighte tekst: Daarom zetten we de komende tijd in op het vergroten van de arbeidsparticipatie van inwoners met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt. We richten onze inzet primair op de arbeidsinschakeling van deze groep inwoners en zetten de daarvoor beschikbare middelen gericht in. 

Gehighlighte tekst: In Zwolle streven wij naar een inclusieve arbeidsmarkt, waar ruimte is voor al onze inwoners die aan het werk willen. Wanneer mensen (tijdelijk) geen werk hebben of kwetsbaar zijn in hun huidige baan, zetten we via het regionale instrumentarium in op het vergroten dan wel het behouden van competenties. We willen voorkomen dat inwoners langdurig worden uitgesloten van de arbeidsmarkt. We willen inwoners van Zwolle een beter perspectief geven op werk en talentontwikkeling en we willen inwoners gedurende een traject naar werk de gelegenheid geven op omscholing, herscholing, opleiding of bijscholing. 

Gehighlighte tekst: Daarbij hebben we extra aandacht voor de talentontwikkeling van mensen die nu nog niet participeren (van werkloosheid naar werk) en van mensen die te maken krijgen met grote verschuivingen op de arbeidsmarkt (van werk naar werk). Hierbij gaan we uit van de principes van wederkerigheid en de tegenprestatie uit de Participatiewet. 

Participatie betekent letterlijk deelname, en in deze context deelnemen aan de samenleving. Daarbij gaat het om het benutten van eigen kracht, het dragen van eigen verantwoordelijk en het gevoel volwaardig onderdeel te zijn van onze maatschappij. Dit zijn belangrijke elementen voor een gelukkig en zinvol leven. Participatie gaat natuurlijk niet alleen om verschillende waardevolle vormen van werk maar ook om het hebben van een dagritme, het hebben en onderhouden van sociale contacten, het volgen van een opleiding en het opdoen van vaardigheden.

Als gemeente streven we ernaar dat zoveel mogelijk inwoners van Zwolle in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien door middel van betaald werk. Door inwoners zonder werk maar met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen en te begeleiden, hopen we onze ambitie om meer uitstroom (dan afgelopen jaren) naar betaald werk te realiseren. 
We denken dat te kunnen realiseren o.a door:

  • de krapte op de arbeidsmarkt
    Met name als het gaat om de belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en het realiseren van duurzaamheid, voorzien we tekorten op de arbeidsmarkt.
  • andere en nauwere samenwerking met werkgevers, partners en relaties
    Het goed functioneren van de arbeidsmarkt is afhankelijk van veel verschillende factoren waar de gemeente Zwolle slechts gedeeltelijk over gaat. Het onderwijs, de UWV, sociale partners, O & O fondsen en tal van andere intermediairs hebben hun eigen positie. Door beter af te stemmen en intensiever samen te werken met oa werkgevers en het onderwijs, maar ook door aan te sluiten bij overleg- en sectortafels in de Regio Zwolle willen we een inclusievere arbeidsmarkt creëren. Daarbij staat de onderlinge samenwerking tussen het werk- en ontwikkelbedrijf Tiem, het Sociaal Wijkteam, Team Inburgering, Participatie en Arbeidsontwikkeling (IPA), het Regionaal Bureau Zelfstandigen en de afdeling Inkomensondersteuning voorop.
  • het ontwikkelen en benutten van nieuw op te zetten werkcentra
    In heel Nederland worden Regionale Werkcentra gerealiseerd. Dit zijn loketten waar mensen met hulpvragen rond de zoektocht naar een baan of naar personeel terecht kunnen. Het ontwikkelen en het optimaal benutten van deze centra doen we ook in samenwerking met partners en relaties.
  • preventie
    Door nazorg en jobcoaching willen we voorkomen dat kwetsbare inwoners uitvallen op de arbeidsmarkt en instromen een de uitkering. Daar bestaat op dit moment al goed beleid voor.

Komende maanden wordt in samenwerking met partners gewerkt aan een uitvoeringsagenda, zodat we onze nieuwe visie stapsgewijs kunnen realiseren.  

Benieuwd naar meer achtergrondinformatie? Lees dan hier de hele visieexterne-link-icoon.