Nieuwe Veemarkt

Wonen op de plek van de huidige IJsselhallen, over ruim vijf jaar is het mogelijk. Voordat de eerste woningen kunnen verrijzen, is het nodig een plan te maken hoe het gebied wordt ingericht.

Het is al een langlopend plan: een nieuwe toekomst voor het IJsselhallen-terrein. Het contract met Libema, de exploitant van de hallen, loopt volgens afspraak op 1 januari 2024 af. Het 8,5 hectare tellende terrein wordt daarmee de grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle. De werktitel voor deze gebiedsontwikkeling is Nieuwe Veemarkt.

Gebiedsvisie

De gemeente Zwolle ontwikkelde in het afgelopen jaar de gebiedsvisie voor de Nieuwe Veemarkt. Voor de ontwikkelzone aan de Meeuwenlaan maakten BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer een gebiedsvisie. Dit deden ze samen met Jansen Vastgoed en in afstemming met de gemeente Zwolle. Lees hier meer informatie en/of download de gehele gebiedsvisie hier.

Wethouder Ed Anker over de Nieuwe Veemarkt: “Wij willen hier een buurt bouwen die past bij het karakter van de Kamperpoort, maar ook bij de binnenstad en de Spoorzone. De groei van de Kamperpoort levert niet alleen veel nieuwe woningen op, het is ook een kans om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Dat vraagt om een goed doordacht plan, waarin onder andere keuzes worden gemaakt op het gebied van het type woningen, verkeer en parkeren, economie en de cultuurhistorie. De locatie heeft zeven decennia lang dienst gedaan als veemarkt. Daarna was het de plek in Zwolle voor grootschalige evenementen en congressen. Elke Zwollenaar heeft wel een herinnering aan deze plek. Daar komen straks mooie nieuwe herinneringen bij.”

Nieuwe Veemarkt

De Nieuwe Veemarkt krijgt weer de allure van vroeger: een eigenzinnige, kleurrijke, ondernemende buurt. Vol trots en reuring met ruimte voor experiment. Er komt een diversiteit aan buurtjes. Met ruimte voor werken en ondernemen, aan huis of op plekken in de wijk. Een nieuw park nodigt uit tot ontmoeten, spelen en bewegen. De oude bogenhal en de Elbertschool zijn in de visie opgenomen en krijgen een nieuwe functie. De kansen en mogelijkheden hiervoor worden dit jaar verder onderzocht.

 

Sfeerimpressie van het toekomstige park Nieuwe Veemarkt

“Een sfeerimpressie van het nieuwe park. Je kijkt vanaf de oever van de nieuwe watergang richting de kop van de bogenhal, met daarvoor het nieuwe park. Langs de watergang spelen kinderen op stapstenen. Op de voorgrond ligt een man met een hipsterbaard in het gras te soezen. Rechts vooraan staan twee hippe vrouwen met gekleurde zonnebrillen. Langs de oever loopt een pad, dat doorloopt langs de bogenhal. Op het pad lopen twee mannen, is een vrouw aan het skateboarden en zijn een jonge man en vrouw aan het joggen. In het park staan bomen en planten. Ook is het kunstwerk dat nu op het terrein van de IJsselhallen staat, de lopende rode stoel op hoge poten, in het nieuwe park opgenomen. Een overkapping, die refereert aan de oude overkapping van de veemarkt, staat in het park naast een sportveldje. De bogenhal heeft aan het park een open luifel onder de spanten en een transparante glaspui. Aan de andere kop van de bogenhal is een hoger appartementengebouw getekend, dat het zicht op de A28 ontneemt.”