Natuur- en milieueducatie

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker voor kennis over natuur, milieu en duurzaamheid (als iets voor langere tijd goed is voor het milieu). Als kinderen op jonge leeftijd al over de natuur leren, weten ze hoe ze samen kunnen leven op een manier die goed is voor de natuur en het milieu. Door zelf aan de slag te gaan en in de natuur te zijn onthouden ze goed wat ze hebben geleerd.

Activiteiten voor scholen

In (en rondom) Zwolle zijn er bij verschillende organisaties veel leuke activiteiten te doen op het gebied van leren over de natuur. Alle basisscholen in de gemeente Zwolle kunnen hier gebruik van maken. Vorig jaar brachten wij de eerste NME-gids uit omdat wij merkten dat veel basisscholen nog niet de weg weten te vinden naar al dit mooie aanbod over natuur en milieu educatie (NME). Imiddels hebben afgelopen schooljaar diverse scholen enthousiast deelgenomen aan Natuur- en Milieu educatielessen en is de tweede, herziene versie van de NME gids een feit.   

Wat is er allemaal te doen? Denk aan excursies, leskisten, digitale lessen, lesmaterialen en projecten. In een online bestand staat alles op een rij. Ook vindt u daar informatie om meteen een activiteit te organiseren bij de organisatie die het aanbiedt.

Een greep uit de reacties van kinderen:

  • ‘Is dit voor ons allemaal in scene gezet?’ (bij het Afvalbrengstation van ROVA)
  • ‘Juf, dit was nog leuker dan het schoolreisje!’ (Beleeftheater Milieuraad)

Gids

In deze gids vindt u een overzicht van activiteiten en lesmateriaal, voor in de klas en ook daarbuiten. De gemeente Zwolle en de NME-partners willen u, als leerkracht, hiermee helpen bij de kerndoelen vanuit uw school. In deze gids staan de kerndoelen bij ieder thema. Met de NME-gids kunt u ook inspiratie opdoen voor uw biologie-, geschiedenis- en aardrijkskundelessen.

natuur-en-milieueducatie-nme-gids-2021.pdf

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het actuele NME aanbod, maar ook van de projecten en subsidies? U kunt zich aanmelden voor de NME nieuwsbrief die ongeveer 4 keer per jaar (elk seizoen) verschijnt.