gebouw iconOdeon

Blijmarkt 25

Omstreeks 1839 onderging de Blijmarkt een ware metamorfose. Aan de zijde van de Potgietersingel werd gebouwd aan het paleis van justitie. Aan de overzijde was net een gebouw met een veel luchtiger functie opgericht; een nieuwe concert- en komediezaal! De zaal kreeg de naam Odeon die was ontleend aan het eerste overdekte theatergebouw in de klassieke oudheid, het Odeion van Pericles in Athene. De voorgevel van dit concertgebouw was in hoofdopzet classicistisch met zijn kroonlijsten en pilasters die werden gecombineerd met vensters die ontleend waren aan de romaanse stijl.

Op het plein voor het gebouw aan de Blijmarkt werden aan de linker- en rechterzijde schijngevels opgericht. Deze gevels met hun rondboognissen op de begane grond, sloten qua maat en schaal uitstekend aan bij de gevel van de schouwburg en met hun gestucte blokken bij de gevels van het paleis van justitie. Zo kreeg het plein een eenduidige uitstraling.

De concertzaal aan de Blijmarkt kreeg een heel wat uitbundiger interieur dan de buitenzijde van het gebouw deed vermoeden. De zaal in neo Lodewijk XV stijl kreeg een hoefijzervormig balkon en een plafond met een ovale lijst.
In de jaren ’50 van de vorige eeuw stelde men vast dat het gevelbeeld van de schouwburg nodig gewijzigd moest worden omdat het in Zwolle zou ontbreken aan eigentijdse gebouwen in het stadsbeeld. Met een grote verbouwing van het totale complex werd ook de historische gevel vervangen door een moderne gesloten gevel die op geen enkele manier aansloot op de historische architectuur op het plein. Het is dan ook niet vreemd dat de gevel bij de volgende verbouwing in 1983 al weer werd verwijderd voor de huidige gevel.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle