Omgevingsvergunning

Wilt u uw schuur slopen, garage bouwen, inrit aanleggen en boom kappen? Dan kunt u in één keer een omgevingsvergunning aanvragen voor deze 4 activiteiten. Een stuk handiger dan losse vergunningen voor ‘slopen’, ‘bouwen’, ‘kappen’ en ‘inrit’.

Een vergunning nodig?

Voor sommige werkzaamheden heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Doe daarom eerst de vergunningcheck.

Hoe vraagt u de omgevingsvergunning aan?

U vraagt ‘m aan via het omgevingsloket. Hier vindt u alle formulieren die u nodig heeft voor uw aanvraag. U verzendt de formulieren digitaal of u print ze en stuurt ze naar de gemeente. Meestal moet u tekeningen, foto’s of berekeningen meesturen.  

Hoe beoordelen wij uw aanvraag?

U krijgt binnen 8 weken – maar bij ingewikkelde aanvragen na 26 weken – te horen of u een vergunning krijgt. Het kan ook zijn dat we u vragen uw aanvraag aan te vullen, omdat de aanvraag nog niet aan alle eisen voldoet. In onze beoordeling bekijken wij onder andere of uw aanvraag volledig is, passend is en voldoet aan alle technische eisen.  

Wanneer gaat de vergunning in?

Dat leest u in de omgevingsvergunning. Soms is dat al meteen de volgende dag. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij het kappen van een boom, gaat uw vergunning na 6 weken in.

Wat kost het?

Dat hangt af van wat voor soort werkzaamheden u wilt doen. Kijk daarom in het uitgebreide kostenoverzicht.

Eerst haalbaarheid checken?

Om de haalbaarheid van uw plan te laten beoordelen, kunt u verzoeken om vooroverleg.

Lees ook