Ontheffing winkeltijdenwet

Openingstijden
Winkeliers kunnen op maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 en 22.00 uur zelf de openingstijden van hun winkel bepalen. In de gemeente Zwolle zijn de meeste winkels doordeweeks geopend tot 18.00 uur. Supermarkten zijn vaak langer open.

Koopzondagen en feestdagen
Het college wijst vijftien zon- en feestdagen per kalenderjaar aan om de winkels voor het publiek te openen. Het vaststellen gebeurt niet op individuele basis maar per winkelgebied.

Supermarkten/levensmiddelenwinkels op zondag

Alle levensmiddelenwinkels mogen op zondagmiddag tussen 14.00 en 18.00 geopend zijn. In de praktijk zijn het de supermarkten die hier gebruik van maken.

Ontheffing

Er zijn twee  soorten ontheffingen mogelijk om buiten de hierboven genoemde tijden uw winkel voor het publiek geopend te hebben:

  • een ontheffing voor nachtwinkels (tussen 22:00 uur en 06:00 uur)
  • een ontheffing voor bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard. Denk hierbij aan de lancering van een nieuw boek of game om middernacht.

Als u vragen heeft over dit product neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.

Een overzicht van de kosten voor het aanvragen van een ontheffing voor avond/nachtwinkels en andere ontheffingen vindt u op de pagina Leges vergunningen en verordeningen.

Beleid & Wetgeving
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en plaatselijk beleid.

Plaatselijke verordening:
Verordening winkeltijden gemeente Zwolle

Wetgeving:
Winkeltijdenwet
wetten.overheid.nl