Een plek waar zzp'ers en startende ondernemers blij van worden

Een plek waar zzp'ers en startende ondernemers blij van worden

Zzp'ers en startende ondernemers, die een onderneming willen starten maar niet weten waar ze moeten beginnen of rekening mee moeten houden, kunnen sinds kort terecht bij het nieuwe concept van Starterscentrum Regio Zwolle.

Het Startersprogramma van Starterscentrum Regio Zwolle helpt zzp’ers en startende ondernemers een eigen onderneming te starten en deze tot een succes te maken, maar ook ondernemers die recent zijn gestart en tegen zaken aanlopen. En nee, niet alleen online! “We merkten dat er bij veel startende ondernemers behoefte is aan persoonlijk contact en ondersteuning bij het starten van een bedrijf”, laat oprichter John de Vlieger weten.

Persoonlijke begeleiding

Persoonlijke begeleiding staat bij Starterscentrum Regio Zwolle dan ook centraal. “Startende ondernemers zijn tegenwoordig heel erg op zichzelf aangewezen. En de digitale hulp die er is, is vaak erg onoverzichtelijk en onduidelijk. Waar moet je beginnen? Daarnaast is het erg fijn om ervaringen van andere (startende) ondernemers te horen, zodat je van hun keuzes kunt leren en inspiratie op kunt doen. Zo bouw je meteen een eigen netwerk op.”

Laagdrempelig

“Het allerbelangrijkst is dat er geen drempel moet zijn om voor jezelf te beginnen”, vertelt John. “Zestig procent van alle startende ondernemers begint vanuit huis en doet dit naast zijn/haar baan. Dat doe ik ook, en daarom weet ik hoe belangrijk het is dat ondernemen vooral leuk moet zijn. Het is al spannend genoeg om deze sprong te wagen. Het leuke van Starterscentrum Regio Zwolle is, is dat je geen concreet idee hoeft te hebben. We leren startende ondernemers de basisbeginselen van het ondernemen, ongeacht welk bedrijf men start. Maar ook wanneer een startende ondernemer zijn/haar ondernemersplan al klaar heeft of al gestart is, kun men bij ons terecht als men tegen dingen aanloopt.”

Groot netwerk

Maar John doet dit niet alleen, hij heeft een heel netwerk om zich heen verzameld dat hij dolgraag deelt. “We werken samen met verschillende partners en allerlei ervaren adviseurs/coaches en ondernemers – die uit verschillende beroepsgroepen komen – én die graag hun ervaring delen, omdat ze ook zien dat hier behoefte naar is en het gewoon ontzettend leuk is om te doen.”

Startersprogramma

Maar wat houdt het Startersprogramma nou precies in? Wat kan een startende ondernemer allemaal verwachten? Het Startersprogramma bestaat uit zes klassikale workshops, twee individuele adviesgesprekken om te sparren over zijn/haar bedrijf of ondernemersvaardigheden en een gesprek met een ervaren ondernemer. De klassikale workshops hebben ieder een eigen thema, ook hierbij is persoonlijke benadering belangrijk. “We zorgen dat de klassen niet te groot worden, zodat iedereen zijn/haar persoonlijke leervragen kan neerleggen en ook zo goed mogelijk hiermee wordt geholpen.” Thema’s van de workshops:

  • Startersoriëntatie. Tijdens deze workshop wordt men meegenomen in de belangrijkste zaken rondom het starten van een bedrijf;
  • Boekhouding. Bij het starten van een bedrijf hoort ook een degelijke administratie. Maar wat wordt er nou eigenlijk verwacht en waar moet men rekening mee houden? Tijdens deze workshop krijgt men precies te horen wat de eisen zijn waar een administratie aan moet voldoen;
  • Businessplan schrijven. Iemand heeft een goed idee, maar dan moet dit idee nog concreet worden gemaakt met een businessplan. Want met een goed ondernemingsplan kan men zijn/haar idee goed in kaart brengen en zien of het wel haalbaar is. Maar hoe schrijf je een goed businessplan en moet je er eigenlijk wel één schrijven? Zijn er geen andere manieren? Deze workshop helpt een starter op weg met een goede structuur en inhoud van zijn/haar businessplan;
  • Belasting. Tijdens deze workshop werken we samen met de belastingdienst en krijgt men antwoord op alle vragen over belastingen. Een starter leert wat hij/zij moet doen om goed te starten met de Belastingdienst. Er wordt informatie verstrekt over de btw en de inkomstenbelasting, maar ook over de belangrijkste belastingregelingen die voor een starter gelden;
  • Online marketing. In deze workshop laten we zien hoe sociale media optimaal kan worden ingezet voor een bedrijf. Want als ondernemer kun je niet meer achterblijven op social media. Ook onderwerpen als content marketing, nieuwsbrief, bloggen, SEO en vloggen komen aan bod;
  • Acquisitie. Hoe vindt een starter nou zijn/haar ideale klanten? Want je kunt een heel mooi product of dienst hebben, maar klanten komen niet uit zichzelf. Een starter moet dus aan acquisitie doen, ook al is dat niet altijd even leuk.

Wat kost het?

Starterscentrum Regio Zwolle geeft veel handige handvatten, adviezen en een netwerk om uit te putten. “Als startende ondernemer of zzp’er heb je niet altijd oneindig veel geld om mee te beginnen. Ook hier willen we het laagdrempelig houden. Daarom hebben we de kosten zo laag mogelijk proberen te houden en kost het hele pakket € 295,- excl. btw.”

Inloopavond

Op 11 december 2018 van 19.30 tot 21.00 uur is er een inloopavond bij Brainz aan het Lübeckplein 68. Dan kan een startende ondernemer kennis komen maken en vragen stellen over het startersprogramma.

(Foto gemaakt door indebuurt Zwolle)