Geldzorgen? De gemeente kan helpen

Geldzorgen? De gemeente kan helpen

Ondernemers die in Zwolle wonen en geldzorgen hebben, kunnen gratis hulp krijgen van het team Ondernemers en Geldzaken van de gemeente Zwolle. De ondersteuning is gericht op behoud van het bedrijf. Wanneer dat niet mogelijk is, is hulp beschikbaar voor een goede afwikkeling van de onderneming. In alle gevallen is het doel een schuldenvrije toekomst.

Op de website van Geldfit kunnen ondernemers anoniem een korte test doen om te zien hoe zij er financieel voorstaan. Geldfit is een landelijk platform waar de gemeente Zwolle in participeert. Als blijkt dat een onderneming financiële problemen heeft, verschijnt op basis van de ingevoerde postcode een aantal organisaties die ondersteuning kunnen bieden, zoals het team Ondernemers en Geldzaken van de gemeente Zwolle. Ook staan samenwerkingsorganisaties van de gemeente genoemd, zoals Over Rood en het Ondernemersklankbord. Om het vragen van hulp zo laagdrempelig mogelijk te maken, staan ook de benodigde contactgegevens vermeld.

Meer mogelijk dan faillissement

Nu alles is ingericht om ondernemers de hulp te bieden die zij nodig hebben, rest nog één belangrijke taak: het vinden van de ondernemers. ‘Het kan niet anders dan dat er behoefte is aan deze dienstverlening’, zegt teamleider Ron van Amen ‘Maar bij ondernemers zit het vaak in hun aard om zaken zelf te willen oplossen. Dat is in veel gevallen prima, maar het kan veel ellende voorkomen als mensen zich al in een vroeg stadium melden. Een faillissement lijkt voor sommige ondernemers de enige optie om van schulden af te komen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wij hebben die expertise in huis.’

Laagdrempelig

De eerste afspraak met een consulent van het team Ondernemers en Geldzaken is bewust heel laagdrempelig. ‘We vragen vooraf niet om allerlei gegevens. Het gesprek is het eerste moment waarop ondernemers hun situatie uitleggen. Vervolgens kijken we samen welke ondersteuning nodig is. Bijvoorbeeld het aanvragen zijn van bijzondere bijstand of een lening om schulden af te lossen. Maar we kunnen ondernemers ook bijstaan bij het maken van afspraken van schuldeisers. Er is heel veel mogelijk.’ De hulp is vooral bedoeld om het bedrijf te behouden. ‘Maar ook als dat niet mogelijk is of als een ondernemer al een faillissement heeft aangevraagd, kunnen we helpen’, zegt van Amen. Bij het traject werk de gemeente Zwolle samen met andere partijen, zoals Over Rood - specifiek gericht op zzp’ers - Het Ondernemersklankbord (OKB) - voor mkb’ers en zpp’ers - en het Regionaal bureau zelfstandigen Zwolle, die ondernemers bijstaat met financiële regelingen en advies.

Interesse

Kijk binnen één minuut hoe jouw bedrijf ervoor staat op geldfit. De test is anoniem. Op basis van de postcode die je invoert, verschijnen organisaties die je verder kunnen helpen.