‘Het mooiste pand van Keolis Nederland staat op Hessenpoort’

‘Het mooiste pand van Keolis Nederland staat op Hessenpoort’

Vervoersbedrijf Keolis opende vrijdag 11 juni 2021 haar nieuwe bedrijfspand aan de Mindenstraat op bedrijventerrein Hessenpoort. De nieuwe locatie bestaat uit een kantoorgedeelte, werkplaats en oplaadpunt voor 64 bussen.

Hessenpoort kwam als locatie voor het nieuwe bedrijfspand als beste uit de bus qua dienstregeling en de mogelijkheid voor een grootschalige oplaadvoorziening. ‘Deze locatie ligt mooi centraal in ons werkgebied. Helemaal als we straks ook in Flevoland gaat rijden’, zegt concessiemanager René Nekkers. ‘Sinds 13 december 2020 rijden we met de grootste elektrische busvloot van Europa in Overijssel en Gelderland. Een deel van deze bussen staat op onze vestiging in Zwolle. De visie van Hessenpoort sluit goed aan bij die van Keolis als het gaat om milieu, energietransitie en duurzaamheid.’

Natuurinclusief

De nieuwe locatie heeft een volledige laadinfra met 36 elektrische laadpalen voor 64 bussen: 18 stadsbussen en 46 streekbussen. Het pand is gasloos, voorzien van zonnepanelen en beschikt over een gesloten klimaatsysteem. ‘En hoewel het nog wat moet groeien, zorgt een zeven meter hoge begroeiing aan de buitenkant straks voor natuurlijke zonwering’, zegt Nekkers. ‘Ik denk echt dat we hier het mooiste pand van Keolis in Nederland hebben.’ Voorheen was Keolis gevestigd aan de Hoekerweg in Westenholte, in de vestiging van voorloper Connexxion.

Onderhoud voor 259 bussen

De werkplaats verzorgt het onderhoud van alle 259 bussen die Keolis in de regio IJssel-Vecht heeft rijden. Tot voor kort werd dit onderhoud uitgevoerd in vestigingen in Zwolle, Ede en Apeldoorn. Nekkers: ‘We hebben gekozen voor centralisatie omdat we door de nieuwbouw in staat waren om een volledig nieuwe werkplaats te realiseren centraal in de regio. Daarnaast maken de locaties ten zuiden van Apeldoorn vanaf december 2022 geen deel meer uit van IJssel-Vecht. Daarentegen komt de regio Flevoland erbij en dat maakt de ligging van Zwolle nog centraler.’ Het nieuwe pand beslaat 14.000 vierkante meter over twee verdiepingen. Er is ruimte voor 170 chauffeurs, 13 monteurs en 35 kantoormedewerkers. Naast het kantoor en de werkplaats is er ook een wasinstallatie voor de bussen. Vanwege corona werd de opening klein gehouden. Er waren zo’n 30 genodigden aanwezig.