Hulp nodig met digitalisering? Zwolse studenten staan de komende drie jaar klaar voor het mkb in de regio Zwolle

Hulp nodig met digitalisering? Zwolse studenten staan de komende drie jaar klaar voor het mkb in de regio Zwolle

Heeft u vragen over de mogelijkheden van e-commerce? Mikt u online wel op de juiste klanten? En kunt u meer doen met de data die u heeft? Met deze en andere vragen op het gebied van digitalisering kunnen mkb-ondernemers terecht bij studenten van Hogeschool Windesheim, Deltion College en Landstede MBO. De dienstverlening start rond de jaarwisseling en is voorlopig gratis.

Onder de naam MoveDigi, de digitale werkplaats Regio Zwolle, helpen de studenten de komende drie jaar mkb-ondernemers in de regio Zwolle met digitalisering. Het gaat daarbij om e-commerce, data-analyse en het automatiseren van bedrijfsprocessen. Studenten van diverse disciplines krijgen hierin een rol: ICT, bedrijfskunde, economie en e-commerce. Docenten zorgen voor de begeleiding.

Sneller en beter digitaliseren

MoveDigi richt zich op mkb-bedrijven in Regio Zwolle die minimaal vijf jaar bestaan, twee tot vijftig werknemers hebben en actief zijn in de sectoren retail, logistiek of maakindustrie. MoveDigi helpt deze mkb’ers beter en sneller te digitaliseren én wil de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken. ‘De coronacrisis laat zien dat digitale oplossingen de wereld draaiende houden. Veel kleinere ondernemers vinden dit lastig, omdat ze over onvoldoende kennis, middelen en vaardigheden beschikken’, zegt Ynte van der Meer, projectleider Kennispoort Regio Zwolle. 

E-commerce, data-analyse en automatisering

De studenten benaderen digitalisering vanuit drie lijnen. Van der Meer: ‘De eerste richt zich op commercie: is de website actueel, is de e-commerce op orde en hoe staat het met de betalingslogistiek? Worden de juiste klanten wel benaderd? Bij de tweede lijn kijken de studenten of bedrijven die al wel iets doen met e-commerce daar genoeg uithalen. Wat kan de data die er binnenkomt nog meer opleveren? De derde lijn richt zich op automatisering. Welke bedrijfsprocessen zijn van belang om te automatiseren?’

Inventariseren en adviseren

Het werk van de studenten gaat niet ten koste van commerciële bedrijven, benadrukt Van der Meer. ‘Het helpt deze bedrijven juist op weg om de juiste vragen bij deze commerciële partijen neer te leggen. De studenten inventariseren en adviseren. Voor de echt uitwerking kunnen bedrijven het best naar een professionele partij met veel ervaring. Een partij ook die niet gebonden is aan schoolvakanties.’  

Samenwerking vanuit Regio Zwolle

MoveDigi is een samenwerking tussen Hogeschool Windesheim, Deltion College, Landstede MBO, Topcentrum E-commerce, Oost NL, Rabobank en Kennispoort Regio Zwolle. Hogeschool Windesheim heeft bij de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) een plan ingediend om in Regio Zwolle een digitale werkplaats te starten. RVO heeft het plan goedgekeurd en verleent subsidie. Provincie Overijssel en de 22 gemeentes van Regio Zwolle betalen mee aan de uitvoering van de digitale werkplaats. Kijk hier voor meer informatie, of neem contact op met Ynte van der Meer: telefoonnummer 06-17 10 59 43. Ook kunt u een email sturen naar Ynte.