Innovatieve verlichting op Hessenpad en Bentheimpad

Innovatieve verlichting op Hessenpad en Bentheimpad

De fietspaden op het Hessenpad en het Bentheimpad aan de zuidoostkant van bedrijventerrein Hessenpoort waren sinds deze zomer geopend. Nu is ook de dynamische fietsverlichting in gebruik.

Pilot

De innovatieve verlichting op de twee fietspaden detecteert fietsers met sensoren. Bij een leeg fietspad is de verlichting minimaal. Wordt er een fietser gesignaleerd, dan schijnt de verlichting helderder in de buurt waar hij of zij fietst. Het gaat om een pilot die mede wordt gefinancierd door het project BITS (Bicycle and Intelligent Transport Systems), onderdeel van het Europese subsidieprogramma Interreg. BITS stimuleert fietsen door de inzet op intelligente transportsystemen (ITS). 

Minder lichtvervuiling

Er is gekozen voor Hessenpoort vanwege de vele medewerkers die in ploegendiensten werken en daardoor regelmatig in het donker fietsen. Ook de locatie van het bedrijventerrein, grenzend aan een natuurgebied, speelde mee: doordat de lampen niet continu branden is er minder sprake van lichtvervuiling en daarmee van een nadelig effect op flora en fauna.

Het Hessenpad

Het Hessenpad verbindt de huidige noordelijke parallelweg van de N340 net na de spoorweg (gezien vanuit Dalfsen) met de zuidoosthoek van het bedrijventerrein. Het Bentheimpad sluit aan op de Bentheimstraat en loopt langs de oostkant van Hessenpoort door naar het nieuwe zuidelijke fietspad aan de Nieuwleusenerdijk.

Plaatsing bomen

Met het in gebruik nemen van de verlichting zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond. Uiterlijk in het voorjaar van 2021 worden langs het Bentheimpad nog bomen geplaatst.