‘Neem zelf een bakje mee, krijg je nog korting ook’

‘Neem zelf een bakje mee, krijg je nog korting ook’

‘Verpakkingsvrij, het hoeft niet ingewikkeld’. Met dit initiatief stimuleert ROVA ondernemers en consumenten om de hoeveelheid restafval te verminderen. Verschillende ondernemers doen al mee.

De aftrap van het initiatief was op 10 oktober 2018, de dag van de duurzaamheid. Wethouder William Dogger plakte als openingshandeling een sticker met het verpakkingsvrijlogo op het raam van Franck Food, een van de tien deelnemende ondernemers. Ook bij La Buena Vida, de mediterrane delicatessenwinkel en notenspeciaalzaak aan de Assendorperstraat, prijkt die sticker op het raam. ‘We waren zelf al bezig om producten verpakkingsvrij of in een zo milieuvriendelijke verpakking te verkopen’, zegt mede-eigenaar Dennis Overmars. ‘Ik vind dat je als ondernemer én als mens niet alleen op de centen moet letten, maar ook een verantwoordelijkheid hebt naar je leefomgeving.’

Je krijgt nog korting ook!

Hij tovert een bakje tevoorschijn en wijst op de onderkant: ‘Dit is gemaakt van PLA, een biologisch afbreekbare kunststof. Hier doen wij olijven in. Maar klanten kunnen zelf ook bakjes meenemen voor de noten of olijven. Krijgen ze nog korting ook.’ Olijfolie kopen Overmars en zijn zakenpartner Lurdes Delgado in in grote jerrycans. Klanten kunnen in de winkel glazen flesjes van verschillende afmetingen kopen en vullen. Daarvoor betalen ze eenmalig statiegeld. Voor de plastic verpakkingen met voorverpakte noten en zoutjes, komt volgend jaar een milieuvriendelijker alternatief. Net als voor het plastic dat nu wordt gebruikt om de tapas mee af te dekken voor in de koeling.

Bewustwording is het begin!

‘We kunnen nog wel wat slagen maken, maar het kost ook tijd om de juiste alternatieven te vinden’, zegt Overmars. ‘En die tijd ontbreekt weleens met een eigen zaak. Wel gaan we volgend jaar meer dingen zelf maken, waardoor we minder afhankelijk zijn van leveranciers en hun verpakkingen. Want ook daar valt winst te behalen. Een tip voor ondernemers: misschien kan je leverancier producten in een herbruikbaar krat aanleveren, in plaats van in een kartonnen doos die bij het oud papier gaat. Stimuleer elkaar in ieder geval om erover na te denken. Bewustwording is het begin.’

Word ook lid van verpakkingsvrij

Bent u zelf ook bewust bezig met het voorkomen van onnodige verpakkingen? Zijn consumenten in uw zaak ook welkom met een eigen verpakking? Mail dan naar info@verpakkingvrij.nu. Het team van Verpakkingsvrij neemt vervolgens contact met u op en wie weet prijkt er binnenkort ook een Verpakkingsvrij-sticker op uw winkelruit.

Meer informatie

Kijk voor meer deelnemende ondernemers en tips op www.rova.nl/verpakkingsvrij.