Ondernemers in het zonnetje tijdens online events

Ondernemers in het zonnetje tijdens online events

Zowel de Dag van de Ondernemer als het Regio Zwolle Congres vonden dit jaar online plaats. Bij het laatste event werd traditiegetrouw de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd én de Ondernemer en Starter van het Jaar bekendgemaakt.

Vanwege de coronamaatregelen vond de landelijke Dag van de Ondernemer in de regio Zwolle, op vrijdag 20 november, dit jaar online plaats. De positieve energie was er niet minder om, zegt bestuurslid Lisa Heethaar van MKB-Nederland Regio Zwolle. ‘Een kwestie van anders denken en anders doen.’

Op de Dag van de Ondernemer wordt extra waardering getoond voor de economische en maatschappelijke bijdrage van ondernemers. Bestuursleden van MKB-Nederland Regio Zwolle verrasten willekeurige ondernemers in de regio met een appeltaart. Ook was het de pitchdag voor de verkiezing Starter en Ondernemer van het Jaar Regio Zwolle.

Krachten gebundeld

In eerste instantie stond voor De Dag van de Ondernemer een fysieke bijeenkomst in Theater De Spiegel op de planning, georganiseerd door MKB-Nederland Regio Zwolle en hoofdpartner Rabobank.

Lisa: ‘In de voorbereidingen werden wij door de gemeente Zwolle en de organisatoren van de Global Entrepreneurship Week benaderd. Zij organiseren jaarlijks netwerkevents voor (startende) ondernemers in de stad. We hebben daarom onze krachten gebundeld. Ondertussen werden de maatregelen aangescherpt. In anderhalve week hebben we met elkaar het programma omgegooid en een digitaal event neergezet, dat te volgen was via een livestream.’

Flexibiliteit symbool van deze tijd

Dagvoorzitter Milou van Elburg ging in gesprek met wethouder René de Heer en voorzitter van MKB-Nederland Regio Zwolle Jelle Weever over onder meer het economisch perspectief, de regionale behoefte aan een fonds voor getroffen ondernemers, de match overschot-tekorten werknemers en de verdere ontwikkelingen binnen de Human Capital Agenda. Jeroen Boumeester vertelde over ondernemerschap, innoveren en vernieuwen bij online supermarkt PICNIC, die sinds kort in Zwolle is gevestigd. Via de chat konden kijkers vragen stellen. Aan het einde gaf René de Heer een Ode aan de Ondernemer.

Lisa: ‘In korte tijd hebben we, conform de maatregelen, toch een event met elkaar kunnen neerzetten. De flexibiliteit van de organiserende partners en het team van Zwolse Theaters staat symbool voor deze tijd. Met elkaar kijken naar wat mogelijk is en dat gewoon gaan doen.’ Kijk hier de livestream terug van de Dag van de Ondernemer.

Regio Zwolle Congres

Ook het Regio Zwolle Congres vond dit jaar online plaats. Organisator Stichting Metropool Regio Zwolle koos dit jaar voor het thema ‘verbinding door generaties heen’. Vanuit Hotel Lumen sprak presentator Rens de Jong met onderzoeksjournalist Jeroen Smit over leiderschap om de regio voor volgende generaties goed achter te laten en met generatie-expert Aart Bontekoning over het benutten van de verschillen tussen generaties voor organisaties.

Er waren twee dames uit The Next Women 100 lijst te gast: Marriël van der Most van enveloppenproducent Koninklijke van der Most en Loes Daniels van Experiencegift. Zij spraken over het verschil in ondernemerschap tussen een bedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat en een startup.

Regio Zwolle Monitor

Zoals gebruikelijk werd ook de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd met daarin de economische situatie van onze regio. Drie pijlers staan daarin centraal: De staat van het bedrijfsleven, regionale kenmerken en het thema generaties. Eerste voorlopige cijfers laten zien dat Regio Zwolle in 2020 moet uitgaan van een economische krimp van minimaal 5 procent.

Verkiezing Ondernemer en Starter van het Jaar

Vast onderdeel van het Regio Zwolle Congres is de verkiezing voor Ondernemer en Starter van het Jaar, een initiatief van MKB-Nederland Regio Zwolle en VNO-NCW Regio Zwolle in samenwerking met Stichting Metropool Regio Zwolle. Hans Paul Visscher van Wecovi ging er met de prijs voor Ondernemer van het Jaar vandoor. Boy Rolloos en Johan Fluit van Forest Living kregen de award voor Starter van het jaar Regio Zwolle 2020.

Twee derde van de stemmen werd uitgebracht door de vakjury, een derde bestond uit publieksstemmen. De jury roemde “de sterk regionaal betrokken ondernemer" Hans Paul Visscher voor zijn oprechte aandacht voor mens, onder andere door de inzet van de sociale werkplaats.

“Wecovi schakelt snel en speelt in op de marktkansen.” Boy Rolloos en Johan Fluit van Forest Living brengen bouw en ICT samen. Zij werden geroemd om het ‘verlegoliseren’ van de bouw. “Disruptief, sneller en goedkoper dan elke bestaande oplossing”, aldus het juryrapport.

Meer informatie

Kijk op regiozwollecongres.nl voor meer informatie. U kunt hier ook de Regio Zwolle Monitor downloaden en binnenkort de aftermovie bekijken.