Voorwoord wethouder René de Heer

Voorwoord wethouder René de Heer

Hoewel de maatregelen onlangs weer versoepeld zijn, is er nog steeds behoefte aan meer perspectief voor ondernemers in deze regio. Ik heb geprobeerd mijn steentje daaraan bij te dragen toen ik een paar weken geleden namens de VNG mocht spreken op een toekomstsessie van het OMT, om de impact van de maatregelen op lokaal niveau te duiden.

IIk heb daar gepleit voor meer eigen regie en eigen verantwoordelijkheid van ondernemers bij het omgaan met corona. Om de samenleving open te houden met de voorzorgsmaatregelen die er zijn en de samenleving niet zonder pardon ‘uit te zetten’ bij concrete besmettings- en opnamecijfers, maar vóóraf aan te geven wanneer dat nodig zou kunnen worden. Op die manier kan iedereen meewerken om juist dat moment niet te bereiken. Ik heb ook de wens uitgesproken voor een snellere inzet van steunpakketten en een pleidooi gehouden voor evenementen en nachthoreca.

Bbz light

De gemeente lobbyt al langere tijd op alle mogelijke manieren om perspectief te bieden aan de getroffen sectoren. Burgemeester Peter Snijders doet dat bijvoorbeeld in overleggen met de Veiligheidsregio en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). In de nieuwe aanpak zie je zaken terugkomen waarvoor wij en veel andere partijen gepleit hebben. Ondertussen kampen veel ondernemers nog met de gevolgen van de lockdowns. Die ondernemers steunen we op verschillende manieren. In de nieuwsbrief kun je meer lezen over het traject Vitale Doorstart, dat nu voor meerdere sectoren beschikbaar is en waarbij je advies krijgt over het gezond voortzetten of verantwoord afwikkelen van je bedrijf. Ook wijs ik ondernemers nadrukkelijk op het bestaan van de Bbz light, de bijzondere bijstand voor zelfstandigen.

Week van de Circulaire Economie

In deze nieuwsbrief ook aandacht voor de Week van de Circulaire Economie die op maandag 7 februari van start gaat. Tijdens deze week worden de kansen van circulair ondernemen onder de aandacht gebracht, is er de mogelijkheid om te sparren met ondernemers die hier al mee bezig zijn en met instellingen zoals Kennispoort, die je hier meer over kunnen vertellen.

Samenwerking gemeente met Kennispoort en Innofest

Tot slot kun je een artikel lezen over een samenwerking van de gemeente met Kennispoort en Innofest, waarbij ondernemers hun innovatie kosteloos kunnen testen tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei. Ook voor de cultuursector hoop ik dat de openingstijden snel verruimd worden, zodat de makers en alle andere betrokkenen ons weer kunnen bieden waar zij zo goed in zijn en wij zo veel behoefte aan hebben: plezier, inspiratie en nieuwe gedachten!