ZWINC geeft boost aan regionale startup-klimaat

ZWINC geeft boost aan regionale startup-klimaat

Op vrijdag 8 oktober 2021 vond de lancering plaats van ZWINC: de nieuwe naam van Green PAC iLab, en is een initiatief van hogeschool Windesheim. De nieuwe naam van de incubator is het resultaat van de ambitie om zich naast (groene) kunststoffen op de bredere maakindustrie te richten. Zowel Inge Grimm, college van bestuur van Windesheim, gedeputeerde Eddy van Hijum als wethouder René de Heer benadrukten tijdens de opening dat ZWINC een belangrijke bijdrage levert aan het verbeteren en versterken van het start-up-klimaat in Regio Zwolle.

1300 vierkante meter inspiratie “Een plek waar ideeën uitgroeien tot ondernemingen, dat is ZWINC”, vertelt manager Bastian Coes. “Samen met het team hebben we ons de afgelopen twee jaar keihard ingezet om goede ondersteuning en huisvesting voor de startups te realiseren. Dat hebben we in nauwe samenwerking gedaan met onze partners Windesheim, de gemeente Zwolle, provincie Overijssel en Kennispoort.” De oude fabriekshal van Philips is de thuisbasis geworden van ZWINC. Een locatie met 1300 vierkante meter aan werkplekken, een 3D-Printlab, vergader- en brainstormruimte en een state-of-the-art machinepark.

Dé plek voor energieke startups

Bij ZWINC krijgen startups laagdrempelig toegang tot het verkennen van hun ondernemerskwaliteiten om zo, in drie jaar tijd, door te groeien van zoekende starter naar zelfbewuste ondernemer. Een voorbeeld van zo’n startup die door Green PAC iLab – nu dus ZWINC – flink aan de weg timmerde is Forest Living. De bedenkers en oprichters Boy Rolloos en Johan Fluit wilden betaalbare en energie neutrale woningen standaardiseren, produceren en automatiseren. Dit deden zij door woningen modulair te bouwen en te ‘LEGOliseren’. Dit leverde het tweetal een succesvol bedrijf én de titel Starter van het Jaar Regio Zwolle 2020 op. Maar ook Jules van Haaren en compagnon Jelle Hilarius bouwen bij ZWINC hun bedrijf Wattage verder uit. Deze startup ontwikkelt duurzame energieoplossingen voor de openbare ruimte. Het eerste product was het Zonnetapijt: een flexibel oprolbaar zonnepaneel dat over sportvelden rolt op het moment dat daar niet gesport wordt. In de ZWINC-fabriekshal testen de jonge entrepreneurs nu hoe vaak je dit tapijt kunt op- en uitrollen voordat het stuk gaat.

Sterke link met kennis

In de overgang van Green PAC iLab naar ZWINC is niet alleen de locatie fysiek aangepakt, maar is ook ingezet op het vernieuwen van de programmering met een nog beter passend coach- en kennisaanbod. Zo zijn er inmiddels meerdere lectoraten van de hogeschool en diverse kennispartners aangehaakt. Die sterke link met kennis onderschrijft ook Inge Grimm: “Vanuit Windesheim zetten we enorm in op het creëren van een gunstig startupklimaat in de regio. Dat biedt perspectief voor studenten met ondernemerschapsambitie, zorgt voor interessante vraagstukken voor onze lectoraten en inspirerende voorbeelden voor het onderwijs. Met ZWINC als belangrijke incubator maken we dit mogelijk en hebben we de ambitie om in de top 10 van startup regio’s in Nederland te komen.”

Een vitale economie nu en in de toekomst

ZWINC zet in op het vernieuwen, vergroten en versterken van het ondernemersklimaat in Regio Zwolle en daarbuiten. Dat past ook binnen de ambities van de provincie. Eddy van Hijum: “Startups zijn onmisbaar in onze regio. Ze dragen niet alleen bij aan een vitale en gezonde economie, maar zorgen ook voor het versnellen van de noodzakelijke transitie naar de nieuwe circulaire economie.” René de Heer is het daar mee eens. “De startups die ZWINC ondersteunt en begeleidt dragen niet alleen bij aan een beter ondernemersklimaat, maar ook aan de doorontwikkeling van de kunststof- en maakindustrie in Regio Zwolle.”

De startups centraal

Startups zijn het kloppend hart van ZWINC. Bastian Coes: “Kijk ik om me heen dan zie ik bij de startups die we ondersteunen dat ze zich vol inzetten om hun dromen na te jagen. Dat doen ze vol overgave waarbij ze enorm hard werken, zich telkens opnieuw uitvinden en blijven doorzetten. Wij bieden ze de tools, kennis, coaching en ondersteuning die ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.”