Zwolle scoort goed, maar het kán beter

Zwolle scoort goed, maar het kán beter

De gemeente Zwolle heeft het beste imago van de gemeenten in Overijssel. Dat blijkt uit het onderzoek MBK-vriendelijkste gemeente 2018. Ook op tevredenheid en prijs-kwaliteitverhouding van gemeentelijke lasten scoort Zwolle goed. Verbeterpunten zijn er ook, bijvoorbeeld op het gebied van parkeergunningen en parkeergelegenheden.

De MKB-vriendelijkste gemeenteprijs is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova. Voor het onderzoek hebben driehonderd ondernemers een standaard vragenlijst ingevuld op basis van 4 pijlers:

  1. De tevredenheid over de eigen gemeente. Deze vraag ging over begrip voor ondernemers, bereikbaarheid, omgaan met regelgeving, lokale belastingen, openbare voorzieningen, veiligheid en klantvriendelijkheid;
  2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente. Ondernemers konden aangeven welke gemeente, buiten hun eigen gemeente, zij het meest mkb-vriendelijk vinden;
  3. Communciatie en beleid met betrekking tot het mkb. Ondernemers kregen onder meer de vraag of hun gemeente een vast aanspreekpunt voor hen heeft, structureel overleg voert met ondernemersorganisaties, zich inzet voor vermindering van regeldruk en beleid heeft voor starters en doorgroeiers;
  4. De beleving van gemeentelijke lasten (prijs-kwaliteitsverhouding). Krijgen ondernemers ‘waar voor uw geld? Deze vragen gingen onder meer over onroerendezaakbelasting, rioolheffing en leges voor vergunningen, tegenover investeringen in bijvoorbeeld bedrijventerreinen, winkelgebieden, binnensteden en dorpskernen, citymarketing en evenementen.

Daarnaast heeft de Zwolle zeven extra vragen toegevoegd over de dienstverlening bij nieuwe plannen, netwerken, wet- en regelgeving, vestigingsperiode en het ondernemerspanel.

Sterke punten: klantgericht, deskundig en betrouwbaar

Zwolle scoort goed op klantgerichtheid, deskundigheid, betrouwbaarheid, bereikbaarheid en betrokkenheid van de gemeente. Ook inzet van de gemeente om zich te profileren als de regionale kern van bedrijvigheid, wordt positief beoordeeld.

Verbeterpunten: vergunningverlening en oog voor kleine ondernemers

Verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. Veel ondernemers zien graag dat de gemeente Zwolle (het proces van) de parkeervergunningverlening verbetert, meer begrip toont voor ondernemers, en oog heeft voor alle ondernemers in de gemeente, ook de kleine en zittende bedrijven.

Vervolg

We gaan aan de slag met de verbeterpunten en aanbevelingen uit het rapport. Dat doen we intern én met ondernemers. De komende periode gaan we in gesprek met ondernemersverenigingen om samen tot verbeteringen te komen. Daarvoor maken we nu een plan van aanpak.

Meer weten?

U kunt het hele rapport hier lezen . Daarin leest u ook hoe Zwolle scoort ten opzichte van andere steden.

rapportage-mkb-vriendelijkste-gemeente-2018-gemeente-zwolle.pdf