Zwolse Green PAC iLab dingt mee naar Europese award

Zwolse Green PAC iLab dingt mee naar Europese award

Op 27 november 2019 maakt het Zwolse Green PAC iLab in Helsinki kans op de Europese Award voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA). Het iLab is genomineerd door in juni de Nederlandse voorronde te winnen. De jury was onder meer onder de indruk van de maatschappelijke rol die de organisatie heeft.

Green PAC iLab is een initiatief van Hogeschool Windesheim en NHL Stenden Hogeschool en is in Zwolle gevestigd in het Polymer Science Park. Het is een omgeving waar kennis en ondernemerschap op het gebied van kunststoffen en ondernemerschap elkaar versterken. In de vijf jaar dat de organisatie bestaat, heeft het al 40 ondernemers ondersteund en is een aantal succesvolle ondernemingen ontstaan, zoals Cloud Garden en Dutch Fiets.  Het iLab heeft op deze manier - indirect - al voor meer dan 52 arbeidsplaatsen gezorgd.

Waardering

‘Het winnen van deze voorronde is de erkenning en waardering voor onze activiteiten’, vertelt business developer Bastian Coes. ‘We zijn opgericht in Zwolle en ik vind het echt heel mooi om te merken dat er nu naast regionale waardering ook landelijke erkenning is voor ons werk als startup-community. Ik merkte dat ook bij de andere kandidaten die meededen. Ze vonden het knap hoe wij de dingen hier doen en hoe we bezig zijn met circulariteit. Daarnaast is het ook goed voor onze naamsbekendheid en uiteraard voor ons als regio. Het zet het actieve ondernemersklimaat van Zwolle goed op de kaart.’

Oordeel jury

De jury bij de Nederlandse voorronde roemde de impact die iLab heeft met de middelen die ze hebben en de manier waarop ze dat doen. Coes: ‘Veel startup-plekken bieden kortlopende programma’s aan: een zomerprogramma of een pressure-cooking sessie van drie maanden. Wij begeleiden en ondersteunen onze starters drie jaar lang om de eenvoudige reden dat kunststof startups een lange aanlooptijd nodig hebben. Zo hebben ze tijd nodig om de branche goed te leren kennen en moeten ze haalbaarheidsonderzoek doen: is het idee te realiseren en is het realistisch? Met welk type kunststof ga je werken? En kun je het vervolgens ook hergebruiken? We maken gebruik van de kennis van de business- en technische coaches bij Windesheim en NHL Stenden. Ook die nauwe samenwerking met twee hogescholen sprong eruit bij de jury.’

Europese SE Assembly

Op 27 november 2019 presenteert iLab zich aan een Europese jury tijdens de Europese SME Assembly. Die selecteert de beste inzendingen voor zes categorieën en één winnaar van de Grote Prijs van de Jury. Green PAC iLab staat op de shortlist voor de categorie ‘Supporting the Development of Green Markets & Resource Efficiency' en behoort daarmee tot de laatste drie in die categorie.