Zwolse Green PAC iLab meest creatieve en inspirerende ondernemersinitiatief van Europa

Zwolse Green PAC iLab meest creatieve en inspirerende ondernemersinitiatief van Europa

Op 27 november 2019 won Green PAC iLab de Europese Award voor Ondernemerschapsbevordering tijdens de Europese SME Assembly in Helsinki. Het iLab was genomineerd in de categorie ‘Supporting the Development of Green Markets & Resource Efficiency', maar ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor.

Green PAC iLab werd uitgeroepen tot het meest creatieve en inspirerende ondernemersinitiatief van Europa. Tijdens de wedstrijd namen ze het op tegen 260 concurrenten uit 28 lidstaten. Vooraf waren in alle lidstaten voorrondes geweest. De SME Assembly is het belangrijkste evenement voor het midden- en kleinbedrijf in Europa. De conferentie wordt eens per jaar gehouden tijdens de Europese MKB-week.

Waardevolle contacten

Business developer Bastian Coes van Green PAC iLab is trots. ‘We hebben uit heel Europa felicitaties ontvangen, de iLab community en de deelnemende ondernemers stonden mooi in the picture. Daarnaast hebben we waardevolle contacten opgedaan. We zijn benaderd door startups die zich bij ons willen aansluiten en geïnteresseerd zijn in coachen en kennis van het iLab en mogelijke samenwerkingen met startups willen opzetten. We hebben daarnaast gesproken met verschillende delegaties uit Europa, met het ministerie van Economische Zaken en bijvoorbeeld met Innofest - de winnaar van 2017. Zij willen graag bij ons langskomen voor samenwerking. Het heeft ons al met al veel gebracht.’

Meer aandacht voor startups

Aan de award is geen fysieke prijs of een geldbedrag gekoppeld. ‘Het gaat echt om de erkenning en de eer. En volgend jaar zitten we in de jury van deze prijs, dat is toch ook wel een eer. Het is tegelijkertijd weer een mooi moment om te netwerken en te leren van andere initiatieven. We hopen dat met deze prijs er meer aandacht komt voor startups in de regio Zwolle. De beweging die het iLab en de ondernemers in gang hebben gezet, is nog maar net begonnen.’ De prijs is voor iLab een motivatie om door te gaan, zegt Coes. ‘We willen met onze aanpak een nieuwe generatie bedrijven afleveren aan de markt. Met het winnen van deze prijs zijn we er natuurlijk niet. We gaan door met ons werk. Misschien wel met twee keer zoveel energie.’

Over Green PAC iLab

Green PAC iLab is een initiatief van Hogeschool Windesheim en NHL Stenden Hogeschool en is in Zwolle gevestigd op het voormalig Vishay-terrein. Het is een omgeving waar kennis en ondernemerschap op het gebied van kunststoffen en ondernemerschap elkaar versterken. In de vijf jaar dat de organisatie bestaat, heeft het al 45 ondernemers ondersteund en is een aantal succesvolle ondernemingen ontstaan. Het heeft - indirect - al voor meer dan 52 arbeidsplaatsen gezorgd.