Programma SMARkT

Laat je tijdens de SMARkT 2022 inspireren over de vele toepassingen die er met slimme technologie en data mogelijk zijn. Ook dit jaar heeft Smart Zwolle weer interessante sprekers, deelsessies en kraamhouders verzameld die vertellen en laten zien hoe zij te werk gaan en wat het resultaat is.

Aanmelden voor SMARkT 2022

Programma SMARkT

Datum: 19 mei 2022, 12.30 - 17.30 uur
Locatie: theater De Spiegel, Spinhuisplein 14 in Zwolle

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

12.30 uur - Ontvangst - SMARkT met bekende en nieuwe standhouders*.

13.00 uur - Welkom door Michiel van Willigen, wethouder digitale transitie en Ingeborg Evenblij, dagvoorzitter en senior onderzoeker bij de gemeente Zwolle.

13.10 uur - Spreker Marco Derksen, digitaal strateeg, docent en oprichter van Marketingfacts en oprichter/partner van Upstream. Marco vertelt over zijn visie op de digitale transformatie van de samenleving.

13.35 uur - Rondetafelgesprek met Marco Derksen, Antoinette van Kolthoorn, manager business unit digital support bij Witteveen+Bos en Willianne van Boven, sustainable business development manager Rabobank onder leiding van Ingeborg Evenblij.

13.55 uur - Intermezzo door Sjoerd van Capelleveen, kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open.

14.10 uur - Parallelsessies, de eerste ronde

 • Floris Boogaard, lector ruimtelijke transformaties aan de Hanzehogeschool Groningen laat zien hoe we onze weerbaarheid vergroten in een veranderend klimaat. In de stad of op het bedrijventerrein, overal zijn mogelijkheden om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. In zowel grote als kleine projecten, kennis delen is het sleutelwoord in de aanpak. Boogaard verbindt het grote met het kleine. Hij laat je kennismaken met ClimateCafé en Climatescan https://climatescan.nl/ Een open source van (inter)nationale kennisuitwisseling van klimaatadaptieprojecten en klimaatactie gericht onderzoek in het veld.
 • Dana Zijlmans, adviseur mobiliteit gemeente Zwolle en Arnold Helfrich, (&Morgen). Mobiliteit gaat niet meer alleen om voertuigen en asfalt, maar om ruimte, gedragsverandering, samenwerken en kwaliteit van leven. Dat vergt anders denken over mobiliteit. We nemen je mee in de ambities van Zwolle. Is het een utopie of werkelijkheid over 5 jaar? De praktijk is vaak weerbarstig. Help jij ons omdenken door de beren op de weg aan te wijzen?

14.30 – 15.15 uur          Pauze en presentaties in de stands op de SMARkT

15.15 uur - Parallelsessies, de tweede ronde

 • Erwin van Veen, GIS-adviseur gemeente Zwolle over de Groene Baten Planner waarmee in harde cijfers duidelijk wordt gemaakt wat groen kan betekenen voor de leefomgeving. Van een schonere lucht tot vermindering van hittestress. De tool is ontwikkeld door het RIVM. In 2021 wordt in Zwolle een pilot uitgevoerd in het gebied rond de Veemarkt en in een 3D-modelomgeving weergegeven.
 • Michael Piest, informatie- & assetmanager Stichting Openbaar Belang. Citizen science, inclusief wonen, verduurzamen woningvoorraad en data delen. Hoe het delen van informatie tussen gemeente en corporatie over elkaars beheerplannen, en -uitdagingen kan leiden tot een betere meerjaren-onderhoudsplanning (MJOB/P)

15.40 uur - Intermezzo door Sjoerd van Capelleveen, kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open

15.50 uur - Spreker Bas Haring, volksfilosoof & hoogleraar publiek begrip van wetenschap. “Ik vind ‘volksfilosoof’ wel een mooie geuzennaam. Op een frisse en toegankelijke manier probeer ik wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat ‘t begrijpbaar wordt voor jan en alleman. Aan de Universiteit van Leiden ben ik hoogleraar ‘publiek begrip van wetenschap’ en oprichter van het masterprogramma ‘media technology’ voor creatieve wetenschap”.

16.20 uur - Afsluiting SMARkT door Heika van Es, hoofd afdeling informatievoorziening gemeente Zwolle en Ingeborg Evenblij.

16.30 uur - Afsluitende borrel 

 

*Op de SMARkT LIVE zijn de volgende standhouders aanwezig:

 • Adrianus Warmenhoven toont, met tot de verbeelding sprekende voorbeelden, zijn visie op cybersecurity ‘Wat een mens de stad vertelt’.
 • Smart City Plaza. Alle oplossingen voor de slimme stad op één plek. Smart City Plaza is een onafhankelijk platform voor overheden, adviseurs en installateurs met Smart City oplossingen voor de openbare ruimte.
 • Sensorics. Wat kun je allemaal bereiken wanneer studenten van Hogeschool Windesheim theoretische- en praktische kennis inzetten om slimme technologie te introduceren bij jongeren? Sensorics is een project waarbij jongeren sensoren leren bouwen die temperatuur, hittestress, zonintensiteit en locaties meten en deze thuis installeren en toepassen.
 • Arexx Engineering ontwikkelt educatieve en populaire elektronica- en robotbouwkits voor onderwijs en zakelijk gebruik.
 • Sightguide is hét elektronische alternatief voor een blindengeleidehond. Blindsight Mobility werkt samen met Windesheim aan de ontwikkeling van Sightguide. Wilt u meer weten over Sightguide en het werk dat de studenten afgelopen semester gedaan hebben? Bezoek deze stand.
 • Digital Twin. De gemeente Zwolle ziet de digital twin als dé toekomst voor urban planning. Met deze digitale maquette van een stad zijn allerlei scenario’s op voorhand te berekenen en kan nauwkeurig worden bepaald wat bepaalde trends, ingrepen en maatregelen voor invloed hebben op de leefomgeving.
 • Camenai helpt met het digitaal beheren van openbare ruimte via foto’s en AI. Camenai verzamelt foto’s van de buitenruimte die met algoritmes worden geanalyseerd. Bij afwijkingen zoals scheve lantaarnpalen en zwerfvuil komt een melding. Het Buitenruimte Dashboard geeft inzicht en overzicht.
 • ClimateScan de online gids voor projecten en initiatieven op het gebied van stedelijke veerkracht, klimaatbestendigheid en klimaatadaptatie lokaal, regionaal en over de hele wereld. Deze online tool leid je door de vele briljante en innovatieve projecten over de hele wereld. Verken deze interactieve kaart en registreer voor een gratis account.
 • Witteveen+Bos laat stakeholders meedenken, - ontwerpen en -beslissen: 'Wij combineren onze ingenieurskennis met digitale tooling. Wij geloven in een toekomst waarin we samen de maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. In de stand geven we diverse voorbeelden van digitale tooling, denk aan een interactieve hittestresskaart en een parametrische ontwerptool voor dijken, en we bieden jou een virtual reality ervaring, die we inzetten voor participatie'. 
 • BMC helpt de publieke sector om de uitvoeringskracht van organisaties te vergroten door de optimale inzet van slimme technologie en data. De bijdrage aan de maatschappelijke opgaven staat daarbij altijd voorop. Goed begrijpen wat er speelt en daarnaar handelen. BMC is daarbij ook actief op diverse thema's van de digitale transformatie, zoals datagedreven werken, slimme samenleving, informatiebeveiliging en privacy. Om data en technologie in te zetten voor de uitdagingen van de samenleving, organiseert BMC, samen met klanten en (maatschappelijke) partners, regelmatig living labs om nieuwe mogelijkheden in de praktijk te toetsen.

Aanmelden voor SMARkT 2022