Hoe veilig ben jij in de digitale wereld?

 
De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het brengt ook met zich mee dat criminelen digitaal slachtoffers maken. Het plegen van stafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Iedereen kan daar slachtoffer van worden. Preventie en bewustwording draagt bij aan het voorkomen van die misdrijven.
 

Stijging in de cijfers

De coronacrisis zorgde voor een afname van traditionele criminaliteit, zoals woninginbraken. Juist de digitale criminaliteit nam tijdens de crisis toe. Burgemeester Peter Snijders: “De stijging van digitale criminaliteit is zichtbaar in de politiecijfers. Zowel landelijk als in onze gemeente. De veiligheidspartners erkennen het belang van de aanpak van cybercrime. Als gemeente zetten we ons niet alleen deze week, maar het hele jaar in in om inwoners en ondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Vertrouw je het niet? Hang op of klik weg.’’

Eenvoudig voorkomen

Door een paar simpele acties kunt u veel ellende voorkomen. Hoe herkent u bijvoorbeeld een phishing mail? Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? En kunt u als ondernemers zich beschermen tegen online criminelen? Kijk op www.veiliginternettten.nl voor meer informatie en tips.