Melkmarkt en Grote Markt voor voetgangers

De binnenstad van Zwolle moet veiliger en aantrekkelijker voor voetgangers worden. Vanaf zondag 1 mei zijn de Melkmarkt en de Grote Markt daarom tussen 12.00 – 22.00 uur alleen toegankelijk voor voetgangers en niet meer voor fietsers.

Dit zijn de nieuwe regels:

  • De Melkmarkt en de Grote Markt zijn tussen 12.00-22.00 uur alleen toegankelijk voor voetgangers.
  • Fietsen mogen alleen gestald worden op daarvoor aangewezen plekken. Verkeerd geplaatste fietsen worden regelmatig verplaatst naar de stallingen. Lees waar u deze stallingen kunt vinden.

Fietsroutes en stallingen

Bekijk de fietsroutes en stallingen op onderstaande kaart. U kunt ook een grotere versie van de kaart downloaden: fietsroutes_en_stallingen_binnenstad_zwolle.pdf

plattegrond van de binnenstad met de alternatieve routes en fietsenstallingen

Aanbevolen fietsroutes binnen de grachten:

Jufferenwal – Buitenkant – Thorbeckegracht – Pletterstraat – Nieuwstraat en Wilhelminasingel

Fietsenstallingen:

  • Overdekt: Pletterstraat en Gasthuisplein
  • Niet overdekt: Rodetorenplein en Koningsplein

Fietssticker verkrijgbaar

Wie sterk afhankelijk is van de fiets, bijvoorbeeld door fysieke beperkingen, kan een speciale fietssticker aanvragen via AFAC (link opent in nieuw scherm). Ook blijft de binnenstad beperkt toegankelijk voor auto’s, zoals van bewoners of voor de WMO-taxi.

Waarom deze nieuwe regels

De binnenstad wordt steeds drukker, zowel met fietsers als met voetgangers. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente Zwolle werkt samen met binnenstadbewoners en ondernemers voortdurend aan het veilig en aantrekkelijk maken van de binnenstad. Het voetgangersvriendelijk maken van de Melkmarkt en de Grote Markt hoort daarbij.

De gemeente heeft de nieuwe afspraken afgestemd met vertegenwoordigers van winkels, horeca en binnenstadbewoners. De afspraken passen in het ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’ dat eind maart door het college is goedgekeurd en waar meer dan 600 Zwollenaren over hebben meegedacht. Het doel van deze visie is een toekomstbestendig stadshart; van de historische binnenstad tot de groene singel en de zogenaamde aanloopstraten. Het stadshart krijgt daarin de aankomende jaren een forse impuls. Uitgangspunten zijn een compact, veilig, groen, bereikbaar, gastvrij én toegankelijk stadshart voor iedereen, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers.