Oekraïne

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Reactie burgemeester Snijders

“Ik vind het hartverwarmend hoeveel Zwollenaren hulp willen bieden aan Oekraïne en haar inwoners. Van het inzamelen van kleding tot het bieden van huisvesting. Dit laat wederom zien hoe sociaal onze stad is, het zit in onze haarvaten. Daar ben ik trots op! “

Opvang vluchtelingen door gemeente

De gemeente Zwolle is op dit moment samen met andere gemeenten in de Veiligheidsregio IJsselland op zoek naar opvangmogelijkheden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als er locaties zijn gevonden in Zwolle, dan wordt dat op deze pagina gemeld.

Opvang vluchtelingen door Zwollenaren

Veel barmhartige Zwollenaren hebben aangeboden om vluchtelingen in huis te nemen. Vluchtelingenwerk heeft een website geopend om initiatieven hiervoor bijeen te brengen. Ook staat en komt daar informatie over waar u als inwoner of ondernemer rekening mee moet houden bij het in huis nemen van vluchtelingen.

Daarnaast bekijken we als gemeente ook hoe we hulp van Zwollenaren kunnen organiseren en faciliteren. Als daar meer informatie over beschikbaar is, dan laten we dat hier weten.

Heeft u een initiatief en wilt u dit alvast met ons delen?  Dan kunt u dit doorgeven via oekraine@zwolle.nl.

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland, Giro 555 of het Rode Kruis. Ook zijn er diverse Zwolse initiatieven. 

Meer informatie

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de website van de Rijksoverheid.

Hoe zit het met de verblijfsrechten van Oekraïeners in Nederland? Lees hier een aantal antwoorden van de Immigratie- en NaturalisatieDienst op veelgestelde vragen. 

De oorlog kan ook herinneringen aan andere oorlogen boven brengen, of zorgen dat mensen hun eigen oorlogstrauma’s herbeleven. Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt. Kijk op de website van Mind Korrelatie.