Open Monumentendag 11 september

Op zaterdag 11 september kun je Open Monumentendag in Zwolle op verschillende manieren beleven. Vele monumenten zijn gratis te bezoeken en er zijn diverse activiteiten zoals een audiotour, optredens en fietsroutes. Ook is er een digitaal programma, waarin je prachtige verhaalvideo’s van monumenten kunt bekijken. Het complete programma vind je op www.zwolle.nl/openmonumentendag.

Activiteiten: van audiotour tot optredens

Open Monumentendag Zwolle biedt een gevarieerd aanbod aan activiteiten zoals:

 • 25 opengestelde monumenten zoals het Dominicanenklooster/kerk, Vrijmetselaarsloge Fides Mutua, De Evangelisch Lutherse kerk, het Flevogebouw en de Grote of Sint Michaëlskerk.
 • Openstelling van de winnaar van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2021, boerderij en B&B Juffertje in het groen (Zunnebeltweg 7).
 • Inluiding vanaf de Peperbus door het klokkenluidersgilde.
 • 2 fietsroutes door Zwolle en het buitgebied (te raadplegen via de website of verkrijgbaar bij de informatiekraam).
 • Audiotour door de binnenstad van Zwolle.
 • Kooroptredens i.s.m. de Zwolse Zangraad en koren.
 • Saxofoonensemble in de Waalse kerk (Schoutenstraat 4) en het Drostenhuis (Melkmarkt 41).
 • Lezingen over natuursteen dat in Zwolse monumenten werd gebruikt in de Lutherse kerk (Koestraat 2), met aansluitend mogelijkheid tot rondleiding.
 • Erfgoeduitzending door RTV Focus.
 • Demonstraties van houtbewerking door Hanzebouw bij het Drostenhuis (Melkmarkt 41).
 • Vergulden van ornamenten en het opzetten van geschilderde houtimitaties door Salet Verbetert bij het Drostenhuis (Melkmarkt 41).
 • Expositie Remon Stam, audiotour ‘Het verhaal achter de grafzerken’ en audiotour ‘Het Grootste Museum van Nederland’ in de Grote- of Sint Michaels Kerk.
 • Gouden Koets, expositie en onderzoekinstallatie (Grote Kerkplein).
 • De Zwolse verhalenbus ANNO is met de ‘Zwollybooth’ op zoek naar persoonlijke verhalen over Zwolse monumenten en presenteert o,a, het verhaal over de Blauwe Kamer.
 • Rondleidingen Schepenzaal door ANNO.
 • Expositie in het Langhuis.

Bekijk het hele programma van Open Monumentendag in Zwolle:

Programma Open monumentendag Zwolle 2021.pdf

Audiotour

Met een verteller in je oren wandelen langs plekken in Zwolle die van historische waarde zijn; die Zwolle als stad hebben gemaakt tot wat zij nu is. Dat is de audiotour ‘Mijn monument, jouw monument’. Deze audiotour wordt gratis beschikbaar gesteld in de maand september door de organisatie van Open monumentendag. Je kunt je gratis audiotour-ticket downloaden op de website van Zwolle Unlimited of je kunt een gratis kaartje op zaterdag 11 september ophalen bij de informatiekraam voor de Grote of St. Michaëlkerk (Grote Markt 18).

Gratis Monumentenmagazine

Tijdens de dag is het glossy Monumentenmagazine met tal van verrassende verhalen met als thema ‘mijn monument, is jouw monument’ gratis verkrijgbaar bij de informatiekraam voor de Grote of Sint Michaëlskerk (Grote Markt 18) en bij de opengestelde monumenten.

Download het Monumentenmagazine Zwolle:

Monumentenmagazine Zwolle 2021.pdf

Digitaal

Wil je diverse monumenten digitaal beleven? Dat kan! De bekende theatermaker Rob Bults heeft met Top Of The Hill en jonge verhalenvertellers van diverse monumenten prachtige verhaalvideo’s gemaakt. Alle video’s staan op www.zwolle.nl/openmonumentendag. Ook vind je daar de link naar 360° tours door het interieur van 6 topmonumenten.

Corona

Het programma van Open Monumentendag is aangepast aan de coronamaatregelen. Zo kun je de audiotour corona-proof lopen en geldt er per monument een veilig (maximum) aantal bezoekers. In de monumenten is desinfectant beschikbaar. Ook kan op een aantal locaties een mondkapje verplicht zijn. De mondkapjes zijn daar gratis beschikbaar. Gedurende de dag wordt het protocol openstelling monumenten vanuit de landelijke organisatie Open Monumentendag gevolgd.

Uitzending RTV Focus Zwolle

Vergeet zaterdag niet om te kijken naar de speciale TV-uitzending van RTV Focus Zwolle rondom Open Monumentendag! Tijdens 'gesprekken aan de keukentafel' vanuit het Karel V huis komen de erfgoedverhalen los! Zaterdag wordt deze uitzending om 09.00 uur, 12.00 uur en 17.00 uur uitgezonden via het kanaal van RTV Focus Zwolle.

Meer weten

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/omdzwolle en bekijk het gehele programma digitaal via www.zwolle.nl/openmonumentendag.