Woensdag 30 juni eerste herdenking Trans-Atlantische Slavernij in Zwolle

Burgemeester Peter Snijders en wethouder Dorrit de Jong wonen woensdag 30 juni aanstaande de eerste Zwolse herdenking bij van de Trans-Atlantische slavernij. Deze wordt georganiseerd door de Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle en vindt plaats van 19.30 tot 20.15 uur in de achtertuin van het provinciehuis. 

Peter Snijders spreekt tijdens de plechtigheid en legt namens het openbaar bestuur een krans mede namens de Commissaris van de Koning in Overijssel.

Op 30 juni herdenken we dat het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863 formeel de slavernij afschafte. Pas in 1873 kwam er echt een einde aan bijna 300 jaar slavernij in de Nederlandse koloniën, ook wel Keti Koti genoemd, wat ‘Verbroken Ketenen’ betekent.

Het slavernijverleden wordt landelijk sinds 2002 herdacht. Stichting Comité 30 juni - 1 juli Zwolle wil daar voortaan ook in Zwolle jaarlijks vorm en inhoud aan geven Dit jaar nog alleen via een herdenking op 30 juni, vanaf volgend jaar ook met een viering op 1 juli, die in het teken staat van inclusiviteit, verbinding en bewustwording van ons verleden.

Door de geldende afspraken in het kader van corona kunnen er op 30 juni maximaal 50 mensen aanwezig zijn, na aanmelding en bevestiging via ketikotizwolle@gmail.com.