Briefstemmen

Kiezers die op 17 maart 2021 70 jaar of ouder zijn, kunnen straks per brief stemmen of in persoon op een stembureau. Hoe werkt dat? Bekijk dit fimpje voor de uitleg:

Stempluspas en briefstembiljet

In de laatste week van februari ontvangen alle 70-plus kiezer eerst een stempluspas met een overzicht van alle stemlokalen. Ongeveer een week later ontvangt u een enveloppe met een briefstembiljet, een uitleg en een retourenveloppe om de briefstem op te kunnen sturen. U maakt zelf de keuze of u per brief gaat stemmen of toch uw stem in persoon uitbrengt in een stemlokaal.

Briefstem opsturen

Als u per brief gaat stemmen, kunt u in de meegestuurde instructie lezen hoe dat in zijn werk gaat. Uiteindelijk stuurt u uw briefstem, samen met uw ondertekende stempluspas terug in de retourenveloppe. Retourenveloppe kwijt of niet ontvangen? Stuur het zonder postzegel naar: 

Briefstembureau van de gemeente Zwolle
Antwoordnummer 3165
8000 WB Zwolle

U kunt uw briefstem uiterlijk vrijdag 12 maart - vóór de brievenbus gelicht is - opsturen. Daarna kunt u een briefstem alleen nog afgeven.

Afgiftepunt briefstem

Een briefstem afgeven kan op twee afgiftepunten:

  • Stadhuis, Grote Kerkplein 15 (bij de receptie in de centrale hal)
  • Stadskantoor, Lübeckplein 2 (in de centrale hal aan de rechterzijde

Deze afgiftepunten zijn op woensdag 10, donderdag 11, vrijdag 12, maandag 15 én dinsdag 16 maart geopend van 9.00-17.00 uur. Op woensdag 17 maart zijn  de afgiftepunten geopend van 7.30-21.00 uur.

Stemmen in persoon

Wilt u uw stem toch liever in persoon uitbrengen? Dan gaat u met uw stempluspas én een identiteitsbewijs (op 17 maart maximaal 5 jaar verlopen) naar één van de stembureaus

Briefstem en volmacht

Het is niet mogelijk om een volmacht te geven aan iemand die per brief gaat stemmen. Het uitbrengen van een volmachtstem is namelijk alleen mogelijk door iemand die zelf in persoon zijn/haar stemt uitbrengt.

Stempluspas of briefstem kwijt?

Bent u uw stempluspas kwijt of heeft u die niet ontvangen. Een nieuwe aanvragen gaat op dezelfde manier als het aanvragen van een vervangende stempas.

Bent u de enveloppe met het briefstembiljet kwijt of heeft u die niet ontvangen? Dan kunt u een nieuw exemplaar ophalen bij de twee afgiftepunten. Dat kan uiterlijk woensdag 17 maart 21.00 uur. 

Vooropening briefstemmen

Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart verzorgt briefstembureau A - vanaf circa 10.00 uur - de vooropening van de tot dan ontvangen briefstemmen in openbare zitting. Dit vindt plaats in het stadskantoor. Briefstembureau B verzorgt de voorpening van de laatste briefstemmen in de AA-hal in de IJsselhallen op woensdag 17 maart. Het tellen van alle briefstemmen gebeurt in de AA-hal.