Stemmen op de verkiezingsdag

Praktische informatie

Ben je 18 jaar of ouder en heb je de Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet-EU-burgers die minimaal 5 jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Zwolle te mogen stemmen moet je voor 31 januari 2022 ingeschreven zijn. Ben je daarna verhuisd? Dan kan je alleen in je “oude” gemeente stemmen.

Om te stemmen heb je een stempas nodig. Zonder de stempas kun je je stem niet uitbrengen. De stempas heb je de laatste week van februari per post ontvangen. Neem deze mee, samen met je identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort, ID kaart) dat maximaal vijf jaar verlopen mag zijn op de verkiezingsdag.

Je kunt uiterlijk 11 maart tot 17.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Dat kan digitaal via het aanvraagformulier of kom langs bij de publieksbalie in het Stadskantoor (Lübeckplein 2 – vlakbij het NS-station). Neem je identiteitsbewijs mee.

Als je op 14, 15 of 16 maart niet kunt stemmen kun je iemand anders uit Zwolle vragen dat voor jou te doen. Dat noemen we een volmacht. Op de achterzijde van je stempas vul je de naam in van de persoon die voor jou gaat stemmen. De gemachtigde persoon kan iedereen zijn die in Zwolle woont en ook een stempas heeft ontvangen. Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen. Een volmachtstem moet gelijktijdig met de eigen stem uitgebracht worden.

Let op: geef diegene die voor jou gaat stemmen een goed leesbare kopie van jouw identiteitsbewijs mee. Dit identiteitsdocument mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Hoe werkt stemmen?

instructiefilmpje hoe werkt stemmen

Toegankelijkheid

Een deel van onze inwoners heeft, bijvoorbeeld door een lichamelijke of andere beperking, moeite om aan het stemproces deel te nemen. De gemeente Zwolle vindt het belangrijk om hier aandacht voor te geven. In Zwolle willen we immers dat iedereen mee kan doen. Verschillende organisaties helpen ons dan ook om de verkiezingen voor alle kiezers zo toegankelijk mogelijk te maken.

Kiezers met een visuele beperking kunnen met een stemmal en een soundbox zelfstandig hun stem uitbrengen. Dit is mogelijk in het stadhuis op maandag 14 maart, dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart of in het stadskantoor op woensdag 16 maart.

Kiezers die vanwege een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen stemmen, mogen iemand meenemen om te helpen bij het stemmen.

Stem jij ook?-workshop

Tijdens de Stem jij ook?-workshop op maandag 14 maart van 13.30 tot 15.30 uur verzorgt een begeleider van ProDemos een online workshop over de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de workshop behandelen we de volgende vragen:

  • Wat doet de gemeente?
  • Waarom is stemmen belangrijk?
  • Hoe bepaal je op welke partij je stemt?
  • Hoe werkt stemmen?

De link om de workshop te volgen verschijnt op de dag zelf op stemjijook.nl.

Hoe werkt stemmen ook al weer?

Bekijk de Verkiezingskrant in gewone taal: Prodemos - verkiezingskrant in gewone taal.pdf

Jongeren

Mag je voor het eerst stemmen? Je kunt in elk stembureau terecht. Maar op woensdag 16 maart is er een uniek stembureau, in het bijzonder voor jongeren, bij KOBALT; de nieuwe kartbaan in de IJsselhallen aan de Rieteweg 4. Je hebt een brief gekregen van de burgemeester. Als je deze laat zien, mag je één heat gratis karten op woensdag 16 maart tussen 09.00 en 21.00 uur.