euro-geld iconParkeerbelasting

In de gemeente Zwolle moet u parkeerbelasting (parkeergeld) betalen als u uw auto parkeert. U kunt aan uw belastingplicht voldoen door te betalen bij een parkeermeter of –automaat, via belparkeren of voor uw parkeervergunning. Betaalt u niet? Of betaalt u niet genoeg? Dan krijgt u een parkeerboete, ook wel een naheffing van parkeergeld. Daar komen nog extra kosten bij.

Bezwaar maken

Twee soorten parkeerboetes

U kunt een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) of een verkeersboete krijgen. Op het briefje op uw voorruit staat welke boete u heeft gekregen.

 • Parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting): Een parkeerboete is een boete voor niet of te weinig betalen in een gebied met betaald parkeren. Deze betaalt u aan de gemeente.

  Tegen een parkeerboete van de gemeente Zwolle kunt u binnen 6 weken (na de dag waarop u de aanslag heeft gekregen) bezwaar maken. Voordat u bezwaar maakt, adviseren we u eerst te kijken bij de veelgestelde vragen over naheffingsaanslagen.
   
 • Verkeersboete: Een verkeersboete is een boete voor een verkeersovertreding. Bijvoorbeeld als u parkeert op een plek waar dat niet mag. Een verkeersboete betaalt u aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

  Krijgt u een verkeersboete van het CJIB en bent u het niet eens met deze parkeerboete (aankondiging van beschikking)? Ga dan naar 'ik-ben-het-niet-eens-met-een-verkeersboete'.

In uw bezwaar moet het volgende staan:

 • uw naam
 • uw adres
 • de datum
 • uw handtekening
 • de reden waarom u bezwaar maakt.

U kunt uw bezwaar digitaal indienen

Wilt u bezwaar maken via een brief, stuur de brief dan naar:

Gemeente Zwolle, t.a.v. Juridische zaken, NPB, Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Volmacht

Maakt iemand anders bezwaar voor u? Stuur dan een volmacht mee. Doe dit binnen zes weken. Wilt u over uw bezwaar in gesprek met de gemeente, geef dat dan in uw brief aan.

Contact

Als u vragen heeft over een parkeerboete, kijk dan bij de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet bij, neem dan contact op via het telefoonnummer 14 038.

Kosten

Bekijk voor de tarieven de Verordening Parkeerbelastingen.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle