Frankhuispark

Frankhuispark

Oude tuin verbonden met nieuwe wijk. Het park bestaat uit twee delen, aan weerszijden van de Frankhuisweg (een oude dijk van het polderlandschap in Mastenbroek). De kern van het zuidelijke deel is de oude tuin van Huis De Bildt (1848). Deze heeft een landschappelijk romantische opzet. Verspreide boom- en heestergroepen geven beslotenheid. Vanaf de slingerende paden zijn er wisselende zichten. Het afwisselende sortiment en de knotbomen versterken het tuinachtige karakter.

In 2011 is de tuin uitgebreid aan de noord- en de zuidoostzijde. Hierdoor loopt het nu van de nieuwbouw van Stadshagen tot de dijk van het Zwolle – IJsselkanaal. Een oude kolk is in het park opgenomen. Aan de noordzijde is een grote, natuurlijke speelplek gemaakt.

Drie weides in het park zijn verpacht. Hier loopt wat kleinvee. Het (ezel)pad naar de weide in het zuidelijke deel, grenzend aan de tuinen ten noorden van het park, is in beheer bij de bewoners.

Kenmerken park

Aanleg2011 (ontwerp nieuwe aanleg gemeente Zwolle), aansluitend op tuin uit 1848
Oppervlakte2,9 ha
BeheerniveauStandaard (B)
FunctieBuurtpark met historie en grote, natuurlijke speelplaats

Wat is er te doen

  • Hondenlosloopterrein (zuidelijke deel)
  • Natuurspeelplaats
  • Oude / monumentale bomen
  • Wandeling 0 – 1 km

Frankhuispark in beeld

Groenelementen

BomenVerspreid of in groepen. Er zijn oudere bomen in de oude tuin (tot ruim 100 jaar. In de buurt van het oude huis staan meerdere knotbomen, van verschillende soorten. In de oude tuin staan; eik, tamme kastanje, walnoot, berk, kastanje, haagbeuk, beuk en tulpenboom. Aan de noordzijde is het nieuwe sortiment ook gevarieerd. Tegen de dijk van het Zwolle-IJsselkanaal en langs het water, staat vooral zwarte els.
Bos / bosplantsoenBosplantsoen komt voor in de buitenranden van het park en langs de oevers. Het versterkt daar de kleinschaligheid van het park en het romantische karakter. Transparant snoeien.
HagenHagen beuk, standaardhoogte. Alleen aan de buitentranden, in het zuidelijk gedeelte en langs de oude dijk van de Frankhuisweg. Hagen zijn soms gebruikt als begrenzing van tuinen (naar wens van de bewoners).
HeestersDe heestervakken gevarieerd in hoogte en in sortiment. Vooral in de oude tuin zijn (deels wintergroene) sierheesters geplant, voor een romantisch en parkachtig karakter. Vakken golvend of rond knippen.
GrasIntensief gras in de oude tuin en op het speelveld aan de noordzijde. Extensief gras aan de buitenranden, waar het park het karakter van het oorspronkelijke cultuurlandschap heeft.
Water en oeversWater is belangrijk in het park. De oevers liggen in bosplantsoen of extensief gras. Aan de oevers een natuurlijke ontwikkeling stimuleren, maar zicht op water open houden. Geen rietkragen.
Vaste plantenGeen
VerhardingEr is een doorgaand pad in het park (in beide delen) van asfalt. Fietsers zijn te gast. De overige paden zijn van Schots graniet.
ParkmeubilairBanken: Streetlife (standaard voor Stadshagen). Bij de kolk in het zuidelijk gedeelte loopt een route laag over het water. Hiervoor zijn twee trappen en twee lage bruggen (zonder leuning) gemaakt. De bruggen in beheer als kunstwerken. Aan de zuidzijde van de zuidelijke kolk ligt een hogere brug in de doorgaande route.