trash iconPmd-zakken binnenstad en smalle straten

Bewoners van de binnenstad en mensen die in smalle straten wonen kunnen in speciale pmd-zakken hun plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) scheiden.

Wie ontvangen pmd-zakken?

Het gaat grofweg om de bewoners van de binnenstad en bewoners van smalle straten in de wijken Assendorp, Wipstrik, Kamperpoort en Diezerpoort. Daarnaast zijn er nog een paar (smalle) straten in andere wijken waar bewoners pmd-zakken krijgen. 

Let op: Niet altijd álle bewoners in een wijk krijgen pmd-zakken. Sommige mensen kunnen namelijk al pmd scheiden of ze hebben een andere oplossing (zoals ondergrondse containers bij flats). Feit is wel dat iedereen in Zwolle pmd kan scheiden.

Waarom deze pmd-zakken?

In de binnenstad en buurten met smalle straten heeft u vaak geen ruimte voor een eigen pmd-container. Ook kunnen we niet zomaar extra ondergrondse containers plaatsen. Vaak is er te weinig ruimte, of lopen er kabels en leidingen onder de grond waardoor we niet kunnen graven.

Hierdoor kon u geen pmd scheiden en belandden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) nog vaak bij het restafval. Dat is zonde. Want van pmd kunnen we nieuwe dingen maken, terwijl restafval wordt verbrand. En dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. Dankzij de pmd-zakken kunt u ook pmd gaan scheiden.

Daarnaast gaan er vanaf 1 januari 2023 nieuwe regels gelden in Zwolle: als u uw afval goed scheidt, betaalt u minder afvalstoffenheffing dan wanneer u slechter scheidt. Voordat we die regels invoeren, zorgen we dat iedereen in Zwolle afval kán scheiden.

Hoe vaak haalt ROVA de volle pmd-zakken op?

ROVA haalt volle pmd-zakken één keer per week op. U kunt uw volle pmd-zakken op de inzameldag vóór 8:00 uur op de stoep zetten. Kijk op www.rova.nl/inzamelkalender of in de ROVA-app voor de actuele inzameldagen. 

Ik heb een eigen pmd-container bij huis, wat gebeurt daar mee?

Sommige bewoners hebben een eigen pmd-container bij huis. Waarschijnlijk omdat ze die in het verleden zelf hebben aangevraagd. Geldt dit ook voor u? Dan kunt u uw eigen pmd-container gewoon blijven gebruiken. ROVA blijft deze gewoon legen.

Wat hoort er bij het pmd?

In de pmd-zakken stopt u lege verpakkingen. Het gaat om verpakkingen van plastic en metaal en om drankenkartons. Zoals melkpakken, siroopflessen, boterkuipjes, pakken vruchtensap, plastic folies, frisdrankblikjes en plastic flessen (af)wasmiddel. Op www.rova.nl/scheidingswijzer kunt u zien wat er wel en niet bij het pmd mag.

Waarom is pmd scheiden belangrijk?

Er zijn verschillende soorten afval. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Van pmd maken we bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, bankjes voor op straat, fleecetruien en emmers. Daardoor hoeven we minder nieuwe materialen uit de aarde te halen. En blijft er minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Dat verbranden van afval is niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu.

Daarom wil de gemeente inwoners helpen hun afval goed te scheiden. Goed scheiden doet u onder andere door uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons in de pmd-zak te doen.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle