Raad akkoord met plannen voor herontwikkeling Roelenkwartier

17 oktober 2023
Homepage

De raad ging gisteren akkoord met de startnotitie Roelenkwartier. Daarin staan de mogelijke ontwikkelingen in dit gebied waar ruimte is voor wonen, werken, een mobiliteitshub, vergroening en recreatie. Het Roelenkwartier is een belangrijk gebied omdat het ligt aan de rand van het Stadshart, de A28 en de Zwarte Waterzone.

De ontwikkelaars in het gebied, KondorWessels Projecten en Urban Innovators, onderzochten namens de vastgoedeigenaren samen met de gemeente Zwolle welke ontwikkelingen in het Roelenkwartier mogelijk zijn. Deze initiatiefnemers willen bijdragen aan het Zwolle van morgen en specifiek aan de verbetering van het Roelenkwartier; een nieuw duurzaam stukje Zwolle met ruimte voor wonen, werken en groen.

De ontwikkelaars: "Roelenkwartier leent zich uitstekend voor transformatie van een vrij eenzijdig werkgebied naar een dynamisch gebied waar veel woningen kunnen worden toegevoegd. De goede samenwerking tussen de vastgoedeigenaren en gemeente biedt dan ook kansen om op korte termijn een bijdrage te leveren aan de oplopende vraag naar betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt."

Kansen en mogelijkheden

Er liggen veel kansen in het maken van goede groene verbindingen bijvoorbeeld langs het Zwarte Water, het verbeteren van leef- en werkklimaat en het stimuleren van duurzame woningbouw. De ligging aan het Zwarte Water biedt mogelijkheden voor een aantrekkelijk recreatiegebied voor bewoners en bezoekers. Ook bestaat de wens om een mobiliteitshub op deze locatie te gaan ontwikkelen. Bewoners en bezoekers parkeren daar dan hun auto en stappen makkelijk over naar OV, fiets of deelvervoer richting centrum.

Monique Schuttenbeld, wethouder Stadshart: “Met de herontwikkeling van het Roelenkwartier maken we weer een grote stap in ons ontwikkelprogramma, ‘Ons Stadshart van Morgen’. Wij zien een mooi divers groen woon-werk gebied ontstaan met meer ruimte voor sport en recreatie. De toekomstige mobiliteitshub biedt naast mogelijkheden voor parkeren ook ruimte voor ondersteunende voorzieningen.”

Planning

Binnenkort tekenen gemeente en initiatiefnemers de intentieovereenkomst. Daarin staat hoe ze gaan samenwerken. Het komende half jaar staat in het teken van het opstellen van een gebiedsvisie, met daarin een duidelijke richting voor de gebiedsontwikkeling. 

Half november komt er een eerste informatiebijeenkomst voor bewoners en ondernemers in en rondom het Roelenkwartier. Zodra de datum definitief is, ontvangen zij een persoonlijke uitnodiging.

Lees hier de Startnotitie Roelenkwartier.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle