Bezoek RVC Cultuurregio Zwolle

Raad voor Cultuur brengt werkbezoek aan Cultuurregio Zwolle

12 september 2023
Homepage

De Raad voor Cultuur bracht op vrijdag 8 september een werkbezoek aan Cultuurregio Zwolle. Het bezoek leidde van het cross-disciplinaire makershuis VAKTOR, langs presentaties van Hiphopartiesten en gesprekken met makers en bestuurders uit de regio in schouwburg Odeon naar Museum de Fundatie. Hier werd stilgestaan bij enkele werken uit de tentoonstelling Guillaume Lo A Njoe en Leiko Ikemura. Het bezoek aan Cultuurregio Zwolle werd mede georganiseerd door de diverse gemeenten die samenwerken in de Cultuurregio Zwolle.

Voorzitter Kristel Baele over het werkbezoek: "Ik was onder de indruk van de kracht die uitgaat van de samenwerking tussen stad en platteland binnen deze regio. Die levert kansen op voor een bredere spreiding van cultuureducatie en voor ontwikkeling van maaktalent. Cultuurregio Zwolle heeft ons laten zien hoe je door praktisch samen te werken een sterker cultureel ecosysteem krijgt, dat bijdraagt aan een sterke, aantrekkelijke regio." 

Terugblik programma

De dag begon in Dedemsvaart bij VAKTOR, het cross-disciplinaire makershuis van Cultuurregio Zwolle, opgericht in 2022. Het is één van de drie regio-initiatieven die de provincie Overijssel financiert uit de Regeling Versterking Maakklimaat Kunst en Cultuur. Deze regeling is mede mogelijk gemaakt met rijksbudget om de regionale culturele infrastructuur van de stedelijke cultuurregio’s te versterken. De gemeenten uit de Cultuurregio Zwolle matchen deze middelen. Artistiek leider Yorick Zwart stelde een aantal makers van het traject VAK YOU UP! voor. Dit is een traject waarbij makers de kans krijgen om in een jaar tijd een volledig project op te zetten en uit te voeren. Daarnaast biedt VAKTOR ook korte trajecten.  Makers van beide trajecten gingen met leden van de RvC in gesprek.

IJsselbiënnale

Onderweg naar Zwolle gaf wethouder Monique Schuttenbeld als voorzitter van het kernteam van de Cultuurregio Zwolle een toelichting op de cultuurregio, een regio waarin 22 gemeenten en 4 provincies samenwerken. Daarna vertelde Mieke Conijn, directeur/bestuurder van Kunstenlab over buitententoonstelling de IJsselbiënnale. Een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en het bijbehorende programma Nevengeul.

Hiphop in Zwolle

Schouwburg Odeon in Zwolle was daarop het toneel voor een ontmoeting met Hiphop. De stad Zwolle staat dankzij Opgezwolle, Rico, Sticks, Delic en Typhoon bekend als een van de grootste Hiphop steden van Nederland. Hoe staat het er nu voor? Mano Scherpbier, manager Hedon Talent Support, leidde een gesprek hierover met Rico,  NESS en Julia Sabaté. Uiteraard lieten zij ook hun talent zien.

Tafelgesprekken

In de middag waren er dynamische tafelgesprekken over drie belangrijke thema's: cultuur in kleine plattelandsgemeenten, cultuureducatie en cultuurparticipatie en een tafelgesprek met landelijk opererende gezelschappen met o.a. De Jonge Honden, TEN Producties en het Nederlands Bach Consort. Tussendoor kon het gezelschap in Museum de Fundatie hoogtepunten bekijken van de tentoonstelling Guillaume Lo A Njoe en Leiko Ikemura.

Foto's: Pedro Sluiter

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle