Schaapskudde

De Zwolse schaapskudde vertrekt van april tot en met november vijf dagen per week naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos of de diverse dijken in Stadshagen.

Duurzaam onderhoud

Schapen laten grazen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Schapen zijn levende grasmaaiers. Ze eten de hele dag grassen, kruiden en andere planten. Door hun vacht en uitwerpselen zijn schapen goede verspreiders van zaden. Zo brengen ze afwisseling aan in de bodem. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke plantengroei in stand. Niet alleen plantensoorten, maar ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met de schapen en kunnen zich zo verspreiden.

Schoonebeeker Heideschaap

De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn Schoonebeeker Heideschapenexterne-link-icoon. Dit is een zeldzaam ras. Het is het grootste Nederlandse heideschaap en heeft een sierlijk uiterlijk. De Schoonebeeker is een sterk, duurzaam en sober ras en stelt weinig bijzondere eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De dieren zijn sterk en taai en kunnen wel 16 jaar worden.

Bezoek de Zwolse schaapskudde

U kunt in het voor- en najaar langskomen op de plek waar de kudde graast. De herder kan van alles vertellen over de schapen en wat de kudde betekent voor de natuur. De schapen lopen een vaste route in het Westerveldse bos, Holtenbroekerbos en Stadshagen.  

Ook schoolklassen kunnen de schaapskudde bezoeken. Stuur hiervoor een mail naar Roy Terpstra, dezwolseschaapskudde@gmail.com. Zowel leerlingen van basisscholen, voortgezet onderwijs, middelbaar onderwijs zijn welkom.

Meer weten?

Bij Wijkboerderij De Klooienberg en de Stadshoeve staat een informatiebord over de schapen. De schaapskudde is ook te volgen op:

Hier worden leuke belevenissen en weetjes gedeeld. Ook is het mogelijk om via de chatfunctie vragen te stellen.

Film over de Zwolse schaapskudde

Studenten aan het Deltion College van de opleiding Audiovisueel Specialist maakten in 2015 op verzoek van de gemeente een film van 25 minuten over de Zwolse schaapskudde.

De Zwolse schaapskudde