Schaapskudde

Studenten aan het Deltion College van de opleiding Audiovisueel Specialist hebben op verzoek van de gemeente Zwolle de Zwolse schaapskudde in 2015 een heel jaar met een camera gevolgd. Dit jaar is samengevat in een film van 25 minuten met prachtige beelden van de schapen, herder Tjitse Terpstra en zijn hond Jim in Zwolle.

Schapen zijn levende grasmaaiers. Deze kuddedieren eten de hele dag door grassen, kruiden en andere planten. Door hun vacht en uitwerpselen zijn schapen goede verspreiders van zaden. Niet alleen plantensoorten, maar ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met het schaap en kunnen zich zo verspreiden.

Op deze manier brengen ze afwisseling aan in de bodem. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke plantengroei in stand.

Kudde met herder

De Zwolse schaapskudde wordt gehoed door herderTjitse Terpstra en zijn hond Jim. Vijf dagen per week vertrekken de 350 schapen ’s ochtends naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos en diverse graaslanden in Stadshagen. De schapen grazen in Zwolle van april tot en met november. Begin december vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Zwolle. Ben je benieuwd hoe een graasseizoen eruit ziet? Studenten va Deltion hebben een documentaire over de kudde gemaakt.

Schoonebeeker Heideschaap

De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn de Schoonebeeker Heideschaap. Dit is een buitengewoon zeldzaam ras. Het is het grootste Nederlandse heideschaap en heeft een uitgesproken sierlijk voorkomen. De Schoonebeeker is een sterk, duurzaam en sober ras en stelt weinig bijzondere eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De dieren zijn sterk en taai en kunnen gemakkelijk oud worden.

Duurzaam onderhoud

De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap.
Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er bij de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.

Meer weten of langskomen?

Bij Wijkboerderij De Klooienberg staat een informatiebord over de schapen. Ook kun je de kudde volgen op Twitter via @zwolsekudde. De herder twittert regelmatig waar de kudde zich bevindt en deelt leuke weetjes en belevenissen van de schapen.

Langskomen op de plek waar de kudde graast kan altijd. De herder kan van alles vertellen over de schapen en wat een kudde betekent voor de natuur. Om het grasland in het Westerveldse bos en het Holtenbroekerbos voldoende kort te houden, lopen de schapen een route.

Schoolklassen die een bezoek willen brengen aan de kudde, kunnen een e-mail sturen naar Wouter Jansen van Travers Welzijn, via klooienberg@travers.nl.

Waar is de kudde?

Bij Wijkboerderij De Klooienberg staat een informatiebord dat aangeeft aan waar de schapen op dat moment grazen. Ook kun je de kudde volgen op Twitter via @zwolsekudde. De herder twittert regelmatig waar de kudde zich bevindt en deelt leuke weetjes en belevenissen van de schapen.

Langskomen?

Langskomen op de plek waar de kudde graast kan altijd. De herder kan van alles vertellen over de schapen en wat een kudde betekent voor de natuur. Om het grasland in het Westerveldse bos en het Holtenbroekerbos voldoende kort te houden, lopen de schapen een route.

Schoolklassen die een bezoek willen brengen aan de kudde, kunnen een e-mail sturen naar Gerbrand Meijer van Travers Welzijn.

Lespakket voor onderwijs

Als schoolklassen de kudde bezoeken is het natuurlijk leuk om in de les op school ook aandacht te besteden aan de schapen. Hieronder een aantal downloads om kennis te testen en de creativiteit prikkelen.

schaapskudde kleurplaten 0414.pdf

schaapskudde leestips 0414.pdf

schaapskudde liedjes 0414.pdf

schaapskudde quiz en spelletjes 0414.pdf

schaapskudde vragen voor de herder 0414.pdf