Schapen zijn levende grasmaaiers. Deze kuddedieren eten de hele dag door grassen, kruiden en andere planten. Door hun vacht en uitwerpselen zijn schapen goede verspreiders van zaden. Niet alleen plantensoorten, maar ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met het schaap en kunnen zich zo verspreiden.
Op deze manier brengen ze afwisseling aan in de bodem. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke plantengroei in stand.
Kudde met herder
De Zwolse schaapskudde wordt gehoed door herderTjitse Terpstra en zijn honden Jim en Mos. Vijf dagen per week vertrekken de 350 schapen ’s ochtends naar hun werkplek in het Westerveldsebos, het Holtenbroekerbos en diverse graaslanden in Stadshagen. De schapen grazen in Zwolle van april tot en met november. Begin december vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Zwolle. Ben je benieuwd hoe een graasseizoen eruit ziet? Studenten va Deltion hebben een documentaire over de kudde gemaakt.
Schoonebeeker Heideschaap
De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn de Schoonebeeker Heideschaap. Dit is een buitengewoon zeldzaam ras. Het is het grootste Nederlandse heideschaap en heeft een uitgesproken sierlijk voorkomen. De Schoonebeeker is een sterk, duurzaam en sober ras en stelt weinig bijzondere eisen aan zijn voeding, verzorging en onderkomen. De dieren zijn sterk en taai en kunnen gemakkelijk oud worden.
Duurzaam onderhoud
De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap.
Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er bij de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.