Beschermingsbewindvoering

Bewindvoerder

Een bewindvoerder kan u helpen bij het omgaan met geld. Het hoeft niet altijd zo ver te komen, omdat de gemeente ook hulp kan bieden. Kijk daar voor op de pagina Budgetbeheer op maat.

Rechter

De rechter wijst een bewindvoerder aan. Dit kan een familielid of een professionele organisatie zijn.

Rekening en verantwoording

De bewindvoerder is verplicht regelmatig 'rekening en verantwoording' af te leggen aan de kantonrechter. Dat betekent dat hij of zij een overzicht van het afgelopen jaar aan de kantonrechter geeft.

In dit overzicht staan uw:

  • inkomen
  • uitgaven
  • bezittingen
  • vorderingen
  • schulden.

Inkomensondersteuning

Wat de bewindvoerder voor u doet, noemen we beschermingsbewind. De gemeente Zwolle voert dat niet zelf uit. Wel kunt u uw vragen hierover aan de gemeente stellen. Dit kan bij de afdeling Inkomensondersteuning. Deze afdeling kan u ook verwijzen naar een professionele organisatie.

Waar kan ik terecht?

Voor meer informatie over beschermingsbewind kunt u contact opnemen met de gemeente Zwolle via:

Hoe vraag ik het aan?

Gemeente Zwolle doet zelf geen beschermingsbewind. Maar we kunnen u hierover wel meer vertellen. U kunt ook zelf contact opnemen met een professionele bewindvoerderorganisatie uit de regio.

De gemeente adviseert om een bewindvoerder te kiezen die aangesloten is bij een brancheverenigng voor beschermingsbewind.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Klik dan hier voor een overzicht van de verschillende formulieren die u kunt gebruiken.

De kantonrechter stelt de kosten vast.

Beleid & Wetgeving

Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid

Wetgeving:
wetten.overheid.nl