Schulddienstverlening

Wanneer het u niet lukt om zelf of via uw eigen netwerk schulden op te lossen, kan de gemeente Zwolle u helpen. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor uw schulden. Ook krijgt u advies over financiële zelfredzaamheid. Met andere woorden: zelfstandig omgaan met geld.

Iedereen die schulden heeft, kan bij ons om hulp vragen. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Soms bestaat de hulp alleen uit advies.

 

Stap 1 Sociaal Wijkteam

De aanvraag van Schulddienstverlening begint bij het Sociaal Wijkteam in de wijk waar u woont. U kunt voor de aanvraag naar het inloopspreekuur gaan. U kunt ook bellen om een afspraak te maken. Dit kan naar 038-4989980.
De locaties en de inloopspreekuren vindt u hier.

Crisissituatie

Als u in een crisissituatie zit, kunt u dit het beste telefonisch doorgeven aan uw wijkteam.  Een crisissituatie is bijvoorbeeld:

  • wanneer u uw huis dreigt te moeten verlaten.
  • of wanneer de elektriciteit of het water afgesloten gaat worden.

Stap 2  Uitnodiging intakegesprek

  • Het Sociaal wijkteam zorgt dat uw aanvraag voor Schulddienstverlening bij de gemeente Zwolle terecht komt.
  • U krijgt de ontvangstbevestiging per post van de gemeente Zwolle.
  • Hierna bellen we u op om een afspraak te maken voor het intakegesprek.
  • De afgesproken datum en tijd staan in de schriftelijke uitnodiging die u thuis ontvangt.

Het intakegesprek is altijd binnen 4 weken nadat we uw aanvraag Schulddienstverlening hebben ontvangen.

Stap 3 Vragenlijst

Voordat u het intakegesprek heeft, sturen wij u een vragenlijst. Die moet u invullen voordat u naar het intakegesprek gaat. De ingevulde vragenlijst helpt de gemeente Zwolle bij het besluiten welke dienstverlening voor u het meest geschikt is.

Op de site mesis.nu leest u meer over de vragenlijst.

Stap 4 Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek kijken we wat de gemeente Zwolle voor u kan doen en wat u zelf kunt. Er zijn verschillende vormen van dienstverlening. Bijvoorbeeld een adviesgesprek of Budgetbeheer. Eventueel samen met een regeling voor uw schulden.

De voorwaarden voor het aanvragen van schulddienstverlening zijn:

  • U heeft een inkomen.
  • U heeft een vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente Zwolle of in de gemeenten Hattem en Heerde. (Zij werken samen met de gemeente Zwolle.)
  • U bent minstens 18 jaar oud.

Voldoet u hier niet aan?

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? En wilt u toch graag hulp bij uw schulden? Bel dan het Sociaal Wijkteam in uw wijk: 038-4989980. U kunt ook langskomen tijdens een inloopspreekuur. Op de site van Sociaal wijkteam Zwolle leest u hier meer over: www.swtzwolle.nl/wijkteams. De medewerkers van het wijkteam adviseren u over uw mogelijkheden.

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Aan dit product zijn geen kosten verbonden.