Sociale lening

Soms heeft u snel geld nodig. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine of het betalen van een hoger uitgevallen rekening van een energieleverancier.

Wanneer u dit op zo'n moment niet kunt betalen kan de gemeente soms helpen door u het geld te lenen. Dit heet een 'sociale lening'.

De sociale lening is bedoeld voor wat grotere, eenmalige uitgaven die echt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld een bed wat nodig vervangen moet worden. Maar bijvoorbeeld ook voor het kopen van een vliegticket omdat uw vader of moeder ernstig ziek is en niet in Nederland woont.

Het is de bedoeling dat u niet meer leent dan noodzakelijk. Wat u maximaal kunt lenen hangt onder meer af van uw inkomen. Minimaal bedraagt de sociale lening echter altijd € 250,00. Maximaal kan een bedrag van € 5000,- worden geleend, dit is echter afhankelijk van uw inkomen en uw andere financiële verplichtingen.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

 

U vraagt de sociale lening aan met het aanvraagformulier. Wanneer de gemeente Zwolle uw aanvraag heeft ontvangen wordt er een afspraak met u gemaakt. Er wordt gekeken naar uw financiële en persoonlijke omstandigheden. Pas na dit gesprek wordt definitief bepaald of u geld kunt lenen van de gemeente.

Zelf het formulier downloaden en afdrukken

aanvraagformulier-sociale-lening.pdf

Logo Let op! Geld lenen kost geld

Niet iedereen kan een sociale lening krijgen. Wanneer u geen geld kunt lenen bij een bank vanwege een te laag inkomen of een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), komt u wellicht in aanmerking voor een sociale lening.

Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan 130 procent van het wettelijk minimum loon. Deze voorwaarde geldt niet als u een negatieve registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

Als u vragen heeft over regeling, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of dat u iets wilt melden. Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren staat hoe u dat kunt doorgeven.


Logo Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld, ook bij een sociale lening. Wanneer u geld leent wordt het terug te betalen bedrag verhoogd met rente. U betaalt dus meer geld terug dan u geleend heeft.

U betaalt de lening terug met een maandelijkse aflossing inclusief rente. Deze maandelijkse terugbetaling staat gedurende de gehele looptijd vast. De looptijd is de tijd die nodig is om de lening af te lossen. Doorgaans is de looptijd niet langer dan 36 maanden. Tot de lening is afgelost zijn uw maandlasten dus hoger dan normaal.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

 

Nadelen van lenen
Geld lenen kost geld, ook bij een sociale lening. Wanneer u geld leent wordt het terug te betalen bedrag verhoogd met rente. U betaalt dus meer geld terug dan wat u geleend heeft.

U betaalt de lening terug met een maandelijkse aflossing inclusief rente. Deze maandelijkse terugbetaling staat gedurende de gehele looptijd vast. De looptijd is de tijd die nodig is om de lening af te lossen. Doorgaans is de looptijd niet langer dan 36 maanden. Tot de lening is afgelost zijn uw maandlasten dus hoger dan maal.

Prospectus Sociaal Krediet

prospectus-sociale-lening-zwolle-2015.pdf

Beleid & Wetgeving
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid.
Wetgeving: wetten.overheid.nl

Logo Let op! Geld lenen kost geld