Seringenstraat Klimaatstraat

Tijdens  Burendag 2017 hebben de bewoners van de Seringenstraat in Assendorp geveltuintjes in hun straat aangelegd. De geveltuintjes maken deel uit van de maatregelen die bewoners nemen om de straat voor te bereiden op klimaatveranderingen.

De geveltuintjes doorbreken de betegeling in de straat en vangen door de grond beter en sneller het te veel aan regen warter op. Daarnaast geeft het de straat een kleurrijk en groen uitterlijk.

Regenwater schuttingen en groene daken

De strijd tegen de enorme regenbuien waarmee we af en toe verrast worden, wordt aangegaan met de speciale schuttingen die de bewoners hebben geplaatst waarmee regenwater opgevangen wordt. De daken van de garages zijn onderhanden genomen en kleuren groen van het plantje Sedum dat ook water nodig heeft en een deel van het regenwater opneemt.

Klimaatsensor

Om de effecten van deze maatregelen te kunnen meten  is  een speciale klimaatsensor geïnstalleerd. Met de sensor kunnen de bewoners van de Seringenstraat zelf eenvoudig de luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind volgen. Op die manier is eenvoudig te zien of de vergroening bijdraagt aan het verminderen van hittestress en een aangenamer leefklimaat in de straat.

Meetgegevens via app

Het is de eerste sensor in Zwolle die aangesloten is op het landelijke meetnet van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De meetgegevens zijn simpel te volgen door middel van een speciale app.

Meer informatie

Seringenstraat in beeld gebracht

Artikel Van wonen op vervuilde grond naar klimaatactieve straat

Video Klimaat Actieve Seringenstraat

Website Klimaat Actieve Seringenstraat

Website Geveltuintjes Assendorp

Rooftop Revolution