Smakelijke Moestuinen voor peuters in Zwolle

Smakelijke Moestuinen voor peuters in Zwolle

Wethouder Michiel van Willigen gaf samen met peuters het startschot voor het project ‘Smakelijk Moestuinen’ bij Kinderopvang Prokino. De allerkleinsten in Zwolle kunnen de moestuin aan de slag gaan

Smakelijk Moestuinen’ ging donderdag 4 april van start. Kinderopvang De Wilgenburg en drie andere locaties van Prokino gaan de komende drie jaar met moestuinen aan de slag. Op deze manier willen zij kinderen en ouders bewust maken van de waarde van groenten en het belang van een gezond voedingspatroon bij kinderen jonger dan 4 jaar.

Smakelijke Moestuinen Peuterproef

Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters groenten kennen; hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruit zien, maar vooral ook hoe zij smaken. Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen én hoe lekker en gezond ze zijn. De Stichting BuurtLAB coördineert het programma. Zie www.smakelijkemoestuinen.nl

Resultaten en ervaringen

De kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in gemeenten die al langer met de moestuinen werken zijn positief. Uit de evaluatierapporten blijkt dat deelnemende kinderen op de lange termijn meer groente eten dan niet deelnemende kinderen. Ook is de ervaring van ouders dat kinderen in de thuissituatie ook minder weerstand bieden tijdens het eten van groente.

Het programma wordt mede gefinancierd met subsidie van Jong Leren Eten Overijssel. GGD IJsselland coördineert samen met Natuur- en Milieu Overijssel dit programma in Overijssel. Zij slaan samen met de beweging Zwolle Gezonde Stad de handen in een om gezond eten voor de peuteropvang en kinderdagverblijf te stimuleren.

Meer informatie staat op www.jonglereneten.nl  In totaal gaan in 2019 16 locaties in Overijssel tegelijk starten met Smakelijke Moestuinen.

Bekijk ook het videoverslag van RTV Focus