Jubileumeditie SMARkT

Vanuit het programma Slimme Samenleving van gemeente Zwolle organiseren we samen met inwoners, bedrijven, overheden, instellingen en corporaties fysieke en online bijeenkomsten: de SMARkT en SMARkT-sessies. Tijdens deze meetings pakken we onderwerpen bij de kop die gaan over het gebruik van data en slimme technologie met als doel Zwolle nog beter te laten functioneren.

Op dinsdag 13 juni2023 vindt van 12.30 tot circa 17.00 uur de SMARkT plaats, net als afgelopen jaar in Theater De Spiegel in Zwolle. Het is de vijfde editie van de SMARkT en daarmee een jubileum, waar we als organiserend SMARkT-team best trots op zijn.

De SMARkT zal in het teken staan van kansen en uitdagingen van digitale innovaties en nieuwe technologieën.  Gaat het allemaal snel of misschien soms  zelfs té snel? En wat is de veranderende relatie tussen mens, technologie en ecologie?

We hebben interessante sprekers, diverse boeiende standhouders die u vooraf, in de pauze en tijdens de borrel kunt bezoeken, en er zijn parallelsessies waaraan u kunt deelnemen.  We sluiten af met een borrel en er is volop gelegenheid om informeel verder te praten. Het programma ziet er als volgt uit:

12.30

Inloop en ontvangst – bezoek standhouders

13.00

Welkom door Liesbeth Borsboom, directeur financiën gemeente Zwolle en Ingeborg Evenblij, dagvoorzitter en senior onderzoeker.

13.10

Spreker: Marcel van Brakel
Marcel is oprichter en hoofdontwerper bij POLYMORF. Het interdisciplinaire Nederlandse ervaringsontwerpcollectief ontwerpt multizintuigelijke ervaringen met behulp van geavanceerde, vaak opkomende, technologieën. Daarnaast werkt Marcel als zelfstandig kunstenaar, schrijver, librettist, film- en theaterregisseur. Het werk van Marcel reflecteert op het nu, de (post) menselijke conditie en de veranderende relaties tussen mens, technologie en ecologie. Het varieert van interactieve performances, muziektheater, opera’s, VR-ervaringen, speculatieve ontwerpen, brain-hacking projecten, multisensorische kunstinstallaties en interactieve kunstinstallaties. Ook is Marcel hoofddocent immersive storytelling, transmedia storytelling, speculative design en performativity aan de Avans Hogeschool in Breda.

13.40

Muzikaal intermezzo, Sjoerd van Capelleveen
Sjoerdis frontman van het kleinkunstcollectief Bovenste Knoopje Open; hij staat bekend om zijn hartverwarmende liedjes, poëtische verhalen en verhelderende scherpe blik.

13.50

Parallelsessies:

Welke buurt past bij mij - Nicolette van Gelderen, marketinganalist deltaWonen
DeltaWonen streeft naar een samenleving waarbij iedereen meetelt, erkennend dat niet iedereen gelijk is en dat wensen en behoeften van klanten kunnen verschillen. In de klantvisie van deltaWonen is voor iedereen een passend thuis waar ruimte is voor woongeluk het uitgangspunt waarbij de nadruk komt op het verleiden van klanten naar een buurt en woning die bij hen past. De tool Welke buurt past bij mij helpt woningzoekenden in hun zoektocht naar een woning in een passende buurt. Deze tool is in samenwerking met gemeente Zwolle en ESRI ontwikkeld.

Bredata - Judith van Brussel, programmamanager gemeente Breda
Breda wil in 2030 nationaal en internationaal vooroplopen en excelleren als een stad waar de menselijke maat van digitalisering centraal staat. Daartoe is een masterplan digitalisering bedacht: Bredata.Bredata is een continu proces waarbij we met elkaar in gesprek blijven over hoe we menselijk digitaliseren. Bredata gaat met de tijd mee, op weg naar een nóg aantrekkelijker en veiliger Breda. Er wordt steeds meer data verzameld over de stad. Hoe geven we deze informatie, zoals sensoren die data verzamelen, terug aan de eigenaren, bedrijven en inwoners?

14.15

Pauze - bezoek standhouders

14.50

Parallelsessies:

Angelique Vollenbroek - Aqualysis Waterlaboratorium
Environmental DNA (eDNA) is een nieuwe methode om de aanwezigheid van soorten in een water aan te tonen. De methode is gebaseerd op het feit dat alle in het water levende dieren via faeces, huidcellen en urine DNA in het water achter laten. Door het unieke oplossende vermogen van water verspreidt dit DNA zich over een groot oppervlak. De methode environmental DNA richt zich op dit in het water aanwezige DNA. Door watermonsters te nemen en het DNA hieruit te extraheren via een speciale methode is het mogelijk de aanwezigheid van een soort in het water aan te tonen zonder dat de soort zelf gevangen hoeft te worden.

City Deal 'Slim Maatwerk': Op zoek naar oplossingen voor zelfstandig en gezond thuis wonen met behulp van digitalisering en technologisering -Annefleur Siebinga, projectleider City Deal Slim Maatwerk / Future City Foundation
Het is helaas voor lang niet iedere Nederlander mogelijk om zelfstandig op een gezonde manier in de gewenste thuisomgeving te wonen en leven, terwijl ze dat wel willen. In de City Deal ‘Slim Maatwerk’ willen we onderzoeken welke oplossingen digitalisering en technologisering hiervoor kan bieden. Waar gaat het over bij: bruto menselijk geluk door digitale gelijkheid? Hoe kunnen digitale toepassingen en nieuwe technologie helpen bij betere zorg, meer participatie en zelfredzaamheid (het sociale domein)?

15.20Spreker: Ferenc van Damme
Ferenc is participatiestrateeg bij Studio Vers Bestuur, en hij vraagt zich hardop af: HOE DAN? Vier je momenten van moeite. LEER! LEEF! Niet alleen als mens, ook als professional. Ferenc organiseert z’n hele leven hoop en goede moed. De praktijk is zijn laboratorium. Volgens Ferenc zijn mensen de vertragende factor voor de verandering. Hoe omarm je de mutatie die nodig is?

15.45

Muzikaal intermezzo, Sjoerd van Capelleveen

15.55

Spreker: Remy Gieling
Alskenner van kunstmatige intelligentieen oprichter van ai.nl belicht Remy de kansen en valkuilen op het gebied van digitale innovaties en toekomstige technologieën. Zelfs niet-techneuten krijgt Remy door zijn tomeloze nieuwsgierigheid, humor en interactie enthousiast voor de mogelijkheden van nieuwe technologieën.

16.25

Afsluiting SMARkT

16.30 - 17.30

Borrel en bezoek standhouders


Kortom, de SMARkT biedt een inspirerend en leerzaam programma dat u niet mag missen. We hopen u dan ook te mogen verwelkomen op het evenement. 

Aanmelden voor de SMARkT
Om bij de SMARkT aanwezig te kunnen zijn, dient u een aanmeldformulier in te vullen. Op het formulier kunt u direct ook aangeven welke parallelsessies u wilt bijwonen. Ga hier naar het aanmeldformulierexterne-link-icoon.

Hieronder een overzicht van de stands die tijdens de SMARkT te bezoeken zijn.

De Tiny Houses geven een kijkje in de meterkast en de domotica in onze woning. Via de energietransitie komen we uiteindelijk uit bij een all-electric huis die voldoet aan de energie transitie, waarbij alles werkt op de door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De Tiny Houses zijn in verschillende formaten leverbaar en sommige zijn programmeerbaar met Micro:bit.

Een groep enthousiaste inwoners uit Zwolle heeft zelf een sensor ontwikkeld: de zogenaamde Natte Voeten Sensor. Deze sensor plaats je in je eigen tuin. Bij regen registreert de sensor hoeveel water er valt en is gevallen en hoe snel de bodem het regenwater opneemt. De ontwikkeling van de sensor nadert de eindfase en komt als bouwpakket beschikbaar.

Smart City IoT (by Flexyz) biedt kant-en-klare Smart City & IoT-oplossingen voor processen in de buitenruimte op het gebied van water- en afvalmanagement, luchtkwaliteit en groenbeheer. Met deze oplossingen kunnen beleidsmakers en uitvoerende afdelingen gevoerd beleid meetbaar maken en CO2-uitstoot verminderen. Flexyz biedt ondersteuning bij het inzetten en integreren van sensortoepassingen in dagelijkse werkprocessen, wat kan leiden tot efficiënter afvalbeheer, minder zwerfvuil en meer burgerparticipatie. De oplossingen van Flexyz bieden ook mogelijkheden voor het monitoren van bodemvocht bij bomen of waterstanden in peilbuizen of wadi's. De Smart City navigatiemodule van Flexyz zet sensordata om naar besparende routes langs locaties die erom vragen. Met Smart City IoT (by Flexyz) kunt u uw stad slimmer, duurzamer en toekomstbestendig maken.

De Technologie & Zorg Academie IJssel-Vecht (TZA) is een coöperatieve vereniging van (zorg)ondernemers, overheid en onderwijs. TZA biedt (zorg)professionals, producenten en studenten een platform rond innovaties in de zorg. Denk aan e-health, domotica en zorg op afstand. Bij de TZA kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie en kunnen studenten en professionals kennismaken met ontwikkelingen gericht op behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de thuissituatie.

BMC helpt de publieke sector met hoe zij data en technologie kunnen inzetten bij het werken aan de maatschappelijke uitdagingen. Hierbij kun je denken aan Digitale Transformatie, Datagedreven Werken, Slimme Samenleving, Informatiebeveiliging en Privacy. Voor BMC staat de mens centraal in de slimme samenleving, technologie en data staan in dienst van dit uitgangspunt.

Hogeschool Windesheim Learning Labs heeft met studenten ICT een Self Assessment tool voor docenten ontwikkeld. Het learning lab Docentrollen, didactiek en pedagogische relatie brengt hogeschoolbreed collega’s bij elkaar die in diverse collectieve leervormen actief aan de slag gaan met het vormgeven van persoonlijk, flexibel en uitdagend onderwijs. Het samen leren en ontwikkelen ten behoeve van het vervullen van de verschillende rollen van de docent staat daarbij centraal.

Laat Erwin van Veen je helpen om van data waardevolle informatie te maken, zodat je slimmer kunt werken en weloverwogen beslissingen kunt nemen. Met zijn expertise zorgt hij ervoor dat je kunt zien wat er écht speelt, en bewijst hij dat geloven in de kracht van data de sleutel is tot succesvolle projecten. Zoals bijvoorbeeld de Digitale Tweelingstad Zwolle en het tot detail in kaart brengen van bodem en ondergrond inclusief de ondiepe ondergrond met kabels en leidingen. Of wat dacht je van zijn bijdrage aan stedenbouwprojecten? Laat Erwin je inspireren en overtuigen met zijn indrukwekkende casussen en ervaar zelf hoe data het verschil kan maken.

LiDAR staat voor "Light Detection and Ranging" en is een techniek die afstanden tot het oppervlak van objecten meet met behulp van laserstralen. Het werkt door korte pulsen laserlicht uit te zenden naar een oppervlak en de terugkaatsing op te vangen met een sensor. Hiermee kan een driedimensionaal beeld van de omgeving worden gemaakt. LiDAR wordt gebruikt in diverse toepassingen, waaronder cartografie, landmeten, bouwplanning, bosbeheer, archeologie en het verkennen van de omgeving door autonome voertuigen. In Scheveningen werd LiDAR gebruikt om tunnels uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen zonder omvangrijk graafwerk.

Graag tot ziens bij de SMARkT op dinsdag 13 juni 2023.
Locatie: Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14, Zwolle
Tijd: 12.30 - 17.30 uur

SMARkT-sessies

Op 28 maart 2023 vond voorlopig de laatste SMARkT-sessie plaats, met als thema Going Underground. Geert Roovers (Saxion Hogeschool en Antea Group), Ab Brand en Laura Timmermans (beiden gemeente Zwolle) hebben als experts op het gebied van bodem en ondergrond over hun vakgebied verteld. Deze SMARkT-sessie is hieronder te bekijken.

SMARkT-sessie 28 maart 2023

SMARkT-bijeenkomsten  

Hieronder een overzicht van SMARkT-bijeenkomsten die nog zullen plaatsvinden en SMARkT-sessies die al hebben plaatsgevonden. De SMARkT-sessies (webcasts) zijn allen terug te kijken. 

13 juni 2023SMARkT Live in Theater de Spiegel
28 maart 2023Going Underground (over bodem en ondergrond)terugkijkenexterne-link-icoon
31 jan 2023Hoe veranderen we samen naar een datagedreven organisatie?terugkijkenexterne-link-icoon
19 mei 2022Live SMARkT in theater de Spiegel
28 okt 2021Smart Governanceterugkijkenexterne-link-icoon
30 sept 2021Zwolle en de digitale transformatieterugkijkenexterne-link-icoon
24 juni 2021

Mobiliteit in een groeiende stad
Placemaking (minecraft en samenwerken met kinderen)

terugkijkenexterne-link-icoon
27 mei 2021

Rioolwateronderzoek als bron voor informatie over gedrag
Hoe kan serious gaming bijdragen aan bijvoorbeeld klimaatmaatregelen 

terugkijkenexterne-link-icoon
29 april 2021

Connected care - Isala
Digitale tweeling - Kadaster

terugkijkenexterne-link-icoon
25 maart 2021Sensing safety  door Antea Group
Integrale aanpak meerjarenopgaven, gemeente Zwolle
terugkijkenexterne-link-icoon
25 feb 2021Intelligent Gebruik Openbare Ruimte 
TWOMES: digital twins voor de warmtetransitie
terugkijkenexterne-link-icoon
28 jan 2021Drie City deals: Kennismaken, Slimme stad en Ondermijningterugkijkenexterne-link-icoon
27 dec 2020Buurt-voor-Buurt-onderzoek Zwolle
Project 100 Bomen, deltaWonen
terugkijkenexterne-link-icoon
26 nov 2020Slimme samenleving: gastspreker Edwin Diender (Huawei)terugkijkenexterne-link-icoon

Vragen of suggesties

Heb je vragen of suggesties voor onderwerpen voor een SMARkT-bijeenkomst? Stuur een e-mail naar smarkt@zwolle.nl.