Stadsindicatoren

Binnen onze ambitie Smart Zwolle hoort het gebruik maken van data, wat vaak in de vorm van indicatoren gebeurt. De gemeente Zwolle heeft zich gecertificeerd voor de ISO37120, bestaande uit een wereldwijd gestandaardiseerde indicatoren voor steden.

De gemeente Zwolle heeft datagestuurd werken hoog in het vaandel staan. We beschikken over zeer veel data, die we onder andere willen gebruiken om ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld monitoren welke effecten beleid heeft gehad. Dat doen we door data te presenteren in de vorm van indicatoren. Een gemeente die smart wil zijn ontkomt er niet aan data veelvuldig en voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Veel data gebruiken we om trends van en binnen Zwolle in beeld te brengen. Benchmarking met andere gemeenten biedt ook mogelijkheden. Wanneer twee steden enigszins vergelijkbaar zijn qua regiofunctie en grootte, maar op een aantal indicatoren zeer verschillend scoren, kunnen zij met elkaar in gesprek gaan om van elkaar te leren. De gemeente Zwolle heeft in juni 2017 de platina certificering voor de ISO37120 ‘Duurzame ontwikkeling en veerkracht van gemeenschappen – indicatoren voor stadsvoorzieningen en kwaliteit van leven’ ontvangen. Dit is de hoogst mogelijke certificering, gebaseerd op het aantal ‘gevulde’ indicatoren. Zwolle is vanaf nu opgenomen in het open dataportaal http://open.dataforcities.org (externe link). De ISO37120 bestaat uit 100 gestandaardiseerde en internationaal afgestemde stadsindicatoren, verdeeld over 17 thema’s. Deze zijn vastgesteld door de World Council on City Data (WCCD). Steden van over de gehele wereld committeren zich aan de stadsindicatoren van de WCCD.