Maak van je fiets een snuffelfiets

Gebruik jij vaak je fiets voor woon- werkverkeer binnen Zwolle en zou je mee willen werken aan een pilot om de luchtkwaliteit te meten? Maak dan van je fiets een snuffelfiets en help ons met het verzamelen van data. Hoe dat werkt? We rusten je fiets uit met een klein sensorkastje en die meet de luchtkwaliteit. Dus terwijl jij fietst, help je ons een beter beeld te krijgen van hoe schoon de lucht in Zwolle is.

Waarom willen we de luchtkwaliteit meten?

Op dit moment wordt de luchtkwaliteit bepaald aan de hand van ingewikkelde rekenmodellen. Maar de echte lokale situatie kennen we niet goed. Door deze te meten en zelf data te verzamelen kunnen we onderzoeken of er per seizoen grote verschillen zijn, maar ook of bepaalde routes schoner zijn dan andere routes. Op die manier weten we beter waar we maatregelen moeten nemen. Of kunnen er voor zorgen dat fietsers met aandoeningen aan de luchtwegen inzicht krijgen in wat de schoonste routes door de stad zijn. Je draagt door je deelname dus bij aan een betere leefomgeving voor een ander. En voor jezelf.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Iedere deelnemer doet op vrijwillige basis mee (er is geen vergoeding mogelijk).
  • Je woont/werkt/studeert in Zwolle en maakt minimaal drie keer per week gebruik van je fiets als vervoermiddel (hoe meer en hoe vaker je door de stad fietst, hoe beter).
  • Je bent bereid zelf het kastje regelmatig op te laden.
  • Je krijgt via de leverancier zelf inzicht in de door jou verzamelde data.
  • Je vindt het leuk om mee te werken aan een experimenteel project en draagt fietsen en schone lucht een warm hart toe.
  • Herken je jezelf in het bovenstaande? Meld je dan aan! Er zijn maximaal 200 kastjes beschikbaar, dus lijkt het je leuk? Wees er snel bij, want vol is vol.

Ik meld me aan en dan?

Via de site van de leverancier van de kastjes kan je je aanmelden via Wecity.nl/nl/snuffelfiets-zwolle. Zodra we een grote groep aanmelders hebben, organiseren we een centraal uitgiftemoment van de sensoren. Een montage- en uitlegdag dus waar je voor uitgenodigd wordt en dan krijg je ook alle praktische informatie over het gebruik en de nodige uitleg. We verwachten het eerste moment van in gebruik name te organiseren in september van dit jaar. Dus even geduld na je aanmelding, je krijgt vanzelf bericht.

En hoe zit dat met mijn privacy?

Deze is uiteraard geborgd. Het sensorkastje verzameld anonieme luchtkwaliteit. Alleen jij kan in je eigen omgeving zien welke data je verzameld hebt (achter een beveiligde inlog )en we hebben je adresgegevens alleen nodig om eventuele storingen in de toekomst met je op te kunnen lossen. Je adresgegevens worden dus alleen gebruikt om van je fiets een snuffelfiets te kunnen maken. En deze worden niet gedeeld met derden.

Hoe werkt dat verder?

Elke deelnemer krijgt een persoonlijke pagina. Als je gaat deelnemen, krijg je via een inlog toegang tot een dataplatform, waar je de gefietste routes van alle sensoren terug kunt zien. Anoniem, dus je ziet niet wie wat gefietst heeft. Daarnaast biedt de leverancier Civity elke deelnemer een persoonlijke pagina. Op deze persoonlijke pagina zie je de details van jouw eigen routes. Storingen of andere supportvragen melden deelnemers via die persoonlijke webpagina. De gegevens van jouw unieke sensor worden dan automatisch meegestuurd zodat we je optimaal van dienst kunnen zijn.

Hoe werkt de sensor

De Snuffelfiets-sensor is zeer eenvoudig in gebruik. Het is niet nodig om de sensor aan of uit te schakelen want hij reageert op beweging. Op het moment dat je de sensor oppakt en in beweging komt, start de meting. En enkele minuten nadat je gestopt bent met bewegen stopt de meting. Wel zal je de sensor regelmatig bij moeten laden.

Bekijk de Veelgestelde Vragen en Antwoorden

Meer vragen? Scroll eens door de vragen- en antwoordenlijst en zie of je vraag en antwoord er tussen staat. En zo niet, mail dan je vraag naar snuffelfiets@zwolle.nl en we helpen je graag verder.

Aanvullend

De snuffelfiets is een deelproject van het BITS-programma waar de gemeente Zwolle aan deelneemt. Het project is gefinancierd met Europese subsidies en dient ter bevordering van fietsgebruik, fietsveiligheid en fietskwaliteit.