Het Lübeckplein wordt groener en leuker!

Het Lübeckplein wordt groener en leuker! Deze zomer gaan er stenen uit en komen er planten en zelfs mini-boompjes voor terug. Ook komt er stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer en muurschildering, picknickbanken en elementen voor skaters en een calisthenicspark. Zo wordt het Lübeckplein een groene en fijne plek om even te ontspannen met de buren, te lunchen met collega's of te sporten met vrienden! 

Een koeler en cooler Lübeckplein

Even terug: Zwollenaren vroeg het vaak. Kan het Lübeckplein niet veel groener en leuker worden? De provincie Overijssel stelde 100.000 euro beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Maar waaraan wordt die 100.000 euro dan precies uitgeven? Daarover mocht de stad vorig jaar meedenken. Iedereen kon ideeën insturen voor de aanpak van het plein. In korte tijd kwamen ruim 500 ideeën binnen.

Ideeënmakers samen aan de slag

Een aantal van deze ideeën werden vorig jaar zomer getest tijdens het LübeckPleinFestijn. Op 21, 22 en 23 augustus 2019 was er voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven op het Lübeckplein. Kort na het LübeckPleinFestijn kwamen ruim 50 ideeënmakers opnieuw bij elkaar. Samen gingen zij aan de slag met het bespreken, bundelen, selecteren en versterken van de ingediende ideeën. Uiteraard werden de ervaringen van het driedaagse LübeckPleinFestijn ook meegenomen. In één avond kwamen zij samen tot twee globale schetsen voor het plein. In de periode daarna hebben de ideeënmakers onderzocht wat de kosten van de verschillende onderdelen uit de schetsontwerpen zijn. En hoe er bijvoorbeeld slimme combinaties gemaakt konden worden.

2000 stemmen

Hoewel tijdens de eerste bijeenkomst in september 2019 al een selectie was gemaakt, bleek in oktober dat de geselecteerde plannen nu niet allemaal uitgevoerd kunnen worden. Bij elkaar opgeteld kosten deze namelijk meerdere tonnen en er was nu één ton beschikbaar. Er is daarom gekozen om de stad te vragen om te helpen kiezen. Bijna 2000 stemmen werden uitgebracht. Zwollenaren wilden nog meer groen in de vorm van mini-boompjes, meer kleur door middel van een muurschildering. En een plek om te kunnen sporten, een calisthenicspark. Met al deze gave plannen wordt het plein niet alleen klimaatvriendelijker, maar ook veel leuker en aantrekkelijker.

Lubeckplein

Tijdens het LübeckPleinFestijn in 2019 werden ideeën getest.
Tijdens het LübeckPleinFestijn in 2019 werden ideeën getest.
Enthousiaste Zwollenaren gingen vervolgens aan de slag.
Enthousiaste Zwollenaren gingen vervolgens aan de slag.
Wethouder Ed Anker gaf het startsein. Stemmen maar!
Wethouder Ed Anker gaf het startsein. Stemmen maar!
Maar liefst 2000 Zwollenaren stemden op hun favoriete idee.
Maar liefst 2000 Zwollenaren stemden op hun favoriete idee.
Nog even geduld! Deze zomer ziet het Lübeckplein er anders uit.
Nog even geduld! Deze zomer ziet het Lübeckplein er anders uit.